Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Hasznos trükk a konyhából – így lesz a bacon mindig ropogós

Hasznos trükk a konyhából – így lesz a bacon mindig ropogós

Hasznos trükk a konyhából – így lesz a bacon mindig ropogós
Shutterstock

A bacon sokak kedvenc reggeli fogása, ám a serpenyőben, olajban vagy vajban sütött változat gyakran csalódást okoz.

A szélek megégnek, miközben a közepe nyers marad, a végeredmény pedig gumiszerű és zsíros lesz. A Life & Style – Express cikke szerint Billy Parisi séf egy egyszerű, mégis hatékony módszert ajánl, amely garantálja a tökéletesen ropogós bacont – és ehhez nem kell mást tenni, mint elfelejteni a serpenyőt.

A cikk a videó után folytatódik

„Annyi bacont készítettem már, hogy meg sem tudom számolni, egészen a vendéglátós napjaimig visszamenően. Sütöttem serpenyőben, grilleztem, sőt még olajban is kisütöttem, de a mai napig nem találtam jobb módszert ennél. A bacon elkészítésének abszolút legjobb módja a sütőben van. Tökéletesen megpirul, miközben sokkal tovább megőrzi az alakját, mint amikor serpenyőben összeugrik.”

A sütőben sütés előnye, hogy a hő egyenletesen éri a húst és a zsírt, így a bacon minden része egyszerre pirul meg. Az így kisült zsír egyszerűen lecsöpög, ezért a végeredmény nem lesz gumiszerű vagy túl zsíros. A séf szerint a módszer nemcsak ízletesebb és jobb állagú bacont eredményez, hanem egészségesebb is, hiszen nincs szükség plusz olajra vagy vajra.

A praktikum sem elhanyagolható: a sütőben sütött bacon után nem kell a serpenyőben lerakódott zsírral bajlódni, így a takarítás is sokkal egyszerűbb. Parisi szerint ez a módszer minden alkalommal biztosítja a ropogós, aranybarna szeleteket.

A helyes elkészítéshez a séf azt javasolja, hogy béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, majd melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra (légkeveréses sütő esetén 180 °C-ra). A baconszeleteket egy rétegben helyezzük a tepsire úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. Ha még ropogósabb eredményt szeretnénk, tegyünk a tepsire egy rácsot, így a zsír teljesen le tud csöpögni. A vékonyabb szeletek 15 perc alatt elkészülnek, a vastagabbakhoz 20 perc szükséges, de a sütési idő a sütőtől is függ, ezért 10 perc után érdemes rendszeresen ellenőrizni.

A bacon akkor kész, ha aranybarna és karamellizált. Ekkor vegyük ki a sütőből, helyezzük papírtörlőre, hogy a felesleges zsiradékot felszívja, majd tálaljuk például egy vajas zsemlében.