Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
368,97 Ft
Euró
392,90 Ft
Font
459,72 Ft
Bitcoin
68,260 $

Trópusi ciklon söpört végig Madagaszkáron, legkevesebb 18 ember életét vesztette

Legkevesebb 18 halálos áldozatról tudni, 4 ember pedig eltűnt.

Fotó: Unsplash/Jéan Béller
Afrika

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az AP a helyi hatóságok közlése nyomán számolt be arról, hogy egy Madagaszkáron végigsöprő trópusi ciklon 18 ember halálát okozta, 4 pedig eltűnt, miután a vihar a hét elején partot ért az indiai-óceáni szigetország északi részén. A trópusi vihar heves esőzést hozott magával, melynek eredményeképpen súlyos áradások indultak pusztító útjukra.

Az áradások nyomán több falu is teljesen víz alá került, s legkevesebb 47 ezer ember kényszerült otthona elhagyására. Mindemellett az ítéletidő nyomán földcsuszamlások is keletkeztek, melyekben legkevesebb három ember megsérült a Nemzeti Katasztrófavédelmi Hivatal közlése szerint. Soron kívül Elképesztő teljesítmény: Milák a világ idei harmadik legjobb idejével nyert 100 méter pillangón

A Gamane ciklon szerdán csapott le Madagaszkár északi részére, s bár mostanra jelentősen veszített erejéből, hatalmas pusztítást hagyott maga után: az északi Diana és Sava régiókban a hatalmas víztömeg hidakat és utakat sodort el, s házakat és rizsföldeket öntött el, miközben a lakosok kenukkal igyekeztek segítséget nyújtani az otthonaikban rekedteknek, miután a vízszint majdnem elérte egyes épületek tetejét.

A vihar miatt kiadott vörös riasztást csütörtök reggel feloldották, a hatóságok szerint pedig a vihar legsúlyosabb szakaszában több mint 210 kilométer/órás (!) széllökések tomboltak. 2022 eleje óta legalább 10 erős trópusi ciklon sújtotta Madagaszkár szigetét, egyes részein pedig a lakosságnak éhínséggel kell szembenéznie a szélsőséges időjárás káros hatásai miatt.