Clouds
21 Budapest
Dollár
358,30 Ft
Euró
389,00 Ft
Font
443,51 Ft
Bitcoin
23,187 $

Az év végéig további 22 százalékkal emelkedhetnek a globális élelmiszerárak

Betakarításra váró kukorica Hajdúszovát közelében 2021. szeptember 7-én. MTI/Czeglédi Zsolt
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Baljóslatú előrejelzést osztott meg az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete az áremelkedések kapcsán.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) egy közleményben osztotta meg előrejelzéseit az élelmiszerek világpiaci árának növekedése kapcsán az orosz-ukrán háború fényében. Mivel Oroszország és Ukrajna is a világ legnagyobb mezőgazdasági termelői közé tartozik, igen komoly érvágás lesz a világnak a háború okozta válság az élelmiszerárak növekedése miatt.

Soron kívül Tavaly október óta duzzad az Ötöslottó főnyereménye: 2,35 milliárd forint vár!

A FAO közleménye szerint a két ország a világ három legnagyobb búza-, kukorica-, repce-, napraforgómag- és napraforgóolaj-exportőre között van, e két ország ugyanis együttesen a világ árpaszállításainak 19 százalékát, a búza 14 százalékát és a kukorica 4 százalékát adja, ezzel pedig a globális gabonaexport több mint egyharmadát teszik ki.

Mindemellett mind Oroszország, mind pedig Ukrajna világelsőnek számítanak a repceolaj exportjában, ugyanis a napraforgóolaj piacának 52 százalékát biztosítják. A FAO közleménye szerint Oroszország a világ legnagyobb nitrogénműtrágya-exportőre, valamint a második legnagyobb kálium- és foszfátműtrágya-beszállítója is egyben.

Qiu Dongyu, a FAO főigazgatója baljóslatú előrejelzésében kijelentette, az Oroszországból és Ukrajnából származó gabonafélék exportjának ellehetetlenülése, valamint az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók is hatással lesznek a globális élelmiszer-ellátásra, ezzel együtt pedig az élelmezésbiztonságra is.

Ezek együttes hatása a főigazgató szerint aránytalanul érinti majd azt az közel 50 országot, melyek gabonájuk több mint 30 százalékát Oroszországból és Ukrajnából exportálják, ezen felül pedig jelenleg is több európai és közép-ázsiai ország több mint 50 százalékban függ az orosz műtrágyaszállításoktól, melyekre szintén vonatkoznak a szankciók, ezáltal pedig, ha nem sikerül diplomáciai megoldást találni a háborúra, úgy ez az állapot akár jövőre is fennmaradhat.

A koronavírus-járvány, az ellátási lánc zavarai, valamint a kikötők korlátozott működése egyaránt nagy szerepet játszottak abban, hogy 2022 februárjában történelmi csúcsra emelkedtek a globális élelmiszerárak: 2021-ben például 31 százalékkal emelkedett a búza és az árpa ára, míg a repce- és napraforgóolaj ára több mint 60 százalékkal emelkedett.

A legégetőbb kérdés jelenleg, hogy az ukrán gazdák képesek lesznek-e betakarítani a gabonát, melynek szezonja júniusban kezdődik, és el tudják-e majd adni a termést. Az ukrán lakosság tömeges elvándorlása szintén jelentős problémákat okoz Ukrajnában, hiszen így megrekedt a mezőgazdaság, ugyanis nincs, aki dolgozna a földeken.

Ezzel pedig felmerül a kérdés, hogy hogyan juthat ki majd az országból a gabona, már ha egyáltalán lesz minek kijutnia: a Fekete-tengeren lévő ukrán kikötőkhöz való hozzáférést elvágták, a gabona vasúton történő szállítása pedig fizikailag lehetetlen, mivel nincs ehhez szükséges működő vasútrendszer. A tengeri szállítás pedig szintén ki van lőve, ráadásul még ha valahogyan sikerülne is megoldani, olyan brutális költségekkel járna, melyeket szinte lehetetlen lenne megfizetni.