Történelmi: olyan valódi hús jöhet a polcokra, amihez nem kell az állatok levágása
Bejelentette egy szingapúri laboratórium, hogy sikerrel kísérleteztek ki egy olyan csirkehúst, amelyhez nem kellett levágni egy darab szárnyast sem, és jóváhagyták annak árusítását
Bejelentette egy szingapúri laboratórium, hogy sikerrel kísérleteztek ki egy olyan csirkehúst, amelyhez nem kellett levágni egy darab szárnyast sem, és jóváhagyták annak árusítását – számolt be róla a Sky News.
Szingapúr engedélyezte az amerikai Eat Just nevű vállalatnak, hogy piacra dobja az ázsiai ország egyik laboratóriumi körülmények között megalkotott csirkehúsát, amelynek megalkotása során még a haja szála sem görbült egy állatnak sem. Még a hatóságok jóváhagyására várnak, de amint az meglesz, a világ első valódi „hús mentes húsa” kerülhet ezzel a polcra.
Az Eat Just elmondása szerint amennyiben megkapják a jóváhagyást, úgy rövidesen már az éttermekben is bevezethetik a menüre, egyelőre „csirkefalatok” formájában. Ezzel az innovációval pedig sikerülhet felszámolni az élő állatok módszeres mészárlását, amennyiben sikerül elsajátítani több labornak is a módszert.
Az elmúlt évek során egyre növekszik az igényt a hús alternatívái iránt, mivel sokan az állatok tartási körülményei okán szimplán megtagadják a húsfogyasztást. Időnként súlyos képek tárultak az emberek szeme elé, hogy pokoli körülmények között, összezsúfolva tartanak haszonállatokat, melyek csak erősítették ezen mozgalmakat.
A szingapúri innováció ezért lehet fontos, amelynek egyébként papíron egyszerű a módszere: az állat izomsejtjét felhasználva növesztenek nagyobb húsokat, melyek már fogyasztásra alkalmasak. Egy hátulütője azonban van a módszernek, hogy számottevően drágább, mint a növényi alapú húsalternatívák.
Szingapúr egyébként az ország földrajzi jellegéből adódóan minimális mértékben termeli meg magának az élelmiszert, mindössze annak 10%-át állítják csak elő az országban, viszont meglehetősen ambíciózus terveik vannak ezen a téren, ugyanis az úgynevezett „high tech mezőgazdaságot”, mint a laboratóriumi húsfejlesztést, rendkívül magas szintre akarják emelni.