Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

A törpe erszényesnyestek feladják az alvást a szex kedvéért – amibe belehalnak

TÉMÁK:
#szex
Fotó: Wikimedia Commons/JJ Harrison
Tudomány
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Meglepő kutatási eredményeket tett közzé a Sunshine Coast Egyetem: megállapításaik szerint ugyanis a veszélyeztetett faj hím egyedei inkább feladják az alvást, a lehető legtöbb szex kedvéért. Ebbe azonban belehalhatnak.

Az Interesting Engineering által szemlézett tanulmányban azt vizsgálták, hogy a hím törpe erszényesnyestek (Dasyurus hallucatus), az apró, közel macskaméretű húsevő állatok miért nem élnek tovább, míg a nőstények folyamatosan szaporodnak.

Soron kívül A Vatikán szerint Ferenc pápa szombaton elhagyhatja a kórházat

Dr. Christofer Clemente, az UniSC állati ökofiziológia vezető oktatója a tanulmány eredményei kapcsán megosztotta: a hímek gyakorta nagy távolságokat tesznek meg, hogy a lehető leggyorsabban párosodjanak, s úgy tűnik, szexuális vágyuk olyan erős, hogy inkább lemondanak az alvásról is, csak azért, hogy több időt tölthessenek a nőstények felkeresésével.

Úgy találták, hogy az alváshiánynak tudható be, hogy már egy szezon után jelentősen romlik egészségük, hangsúlyozva, hogy az alváshiány veszélyei jól dokumentáltak a rágcsálóknál, és az alváshiánnyal összefüggő számos tulajdonságot a hím egyedeknél tapasztalták, a nőstényeknél nem.

A hímek ugyanis látványosan lefogynak, ellenséges magatartást tanúsítanak, és alapvetően mintha már nem érdekelné őket saját létezésük. Mindemellett a hímek kínosan ügyelnek kinézetükre is, és igyekeznek a lehető legtöbbet kihozni a szaporodási szezonból.

Miután azonban egyre többet foglalkoznak a nőstényekkel saját maguk helyett, egyre kevesebb időt töltenek küllemük csinosításával, és alapvetően önmagukkal, így rohamosan romlik egészségi állapotuk és jelentősen megnövekszik testükben a paraziták szintje is.