Clouds
21 Budapest
Dollár
358,39 Ft
Euró
389,55 Ft
Font
444,23 Ft
Bitcoin
23,276 $

Törökországban felfüggesztették a legnagyobb kurd párt finanszírozását

Fotó: MTI/EPA/Hou Hvi Jung
Közel-Kelet
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az ország fő többségi kurd pártját egy török bíróság fosztotta meg legfontosabb bevételi forrásától.

Az Al Jazeera jelentése szerint a török legfelsőbb bíróság felfüggesztette a Népi Demokratikus Párt (HDP) finanszírozását, ezzel a legfőbb bevételi forrásától megfosztva az ország fő többségi kurd pártját.

Soron kívül Tavaly október óta duzzad az Ötöslottó főnyereménye: 2,35 milliárd forint vár!

A bíróság döntése azért is jelentős, mert a török parlament második legnagyobb ellenzéki csoportjának bevételeit a júniusban esedékes választások előtt nyirbálják meg.

A török hírügynökségek értesülései szerint a párt idén 29 millió dollár kincstári támogatásban részesült volna. Recep Tayyip Erdogan elnök azzal vádolja a pártot, hogy a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) egyik politikai szárnya, mely évtizedek óta fegyveres felkelést folytat a török állam ellen.

A párt jövője döntő szerepet játszik abban, hogy Erdogan mennyire lesz sikeres politikailag az országban a parlamenti elnökválasztásig, illetve a választásokon, mely mintegy két évtizedes uralmának egyik legkomolyabb kihívása. Úgy tudni, hogy az alkotmánybíróság jövő kedden tárgyalja majd Bekir Sahin főügyész azon kérelmét, hogy a pártot még a választások előtt tiltsák be.

Amennyiben pedig a párt ellen döntenek, úgy a bíróságnak lehetősége nyílik arra, hogy feloszlassa a pártot, de saját hatáskörben a párt egyes tagjait is eltilthatja a politikától. Noha Erdogan azon az állásponton van, hogy a HDP a PKK egyik politikai szárnya, a párt ezt tagadja, s úgy vélik, azért kerültek a kormány célkeresztjébe, mert határozott ellenállást tanúsítanak Erdogannal szemben.