Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
362,93 Ft
Euró
393,56 Ft
Font
467,79 Ft
Bitcoin
64,201 $

A megemelt importvámok miatt jelentősen drágulhat a ruházkodás

Európa harmadik textil- és ruhabeszállítója, Törökország komoly gondokkal küzd, amely miatt akár ötödével is drágulhatnak a ruházati termékek az Európai Unió boltjaiban.

...svg content...Fotó: Unsplash
Közel-Kelet
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Jelentősen megemelkedtek a török ruhagyártók költségei, miután a kormány 30 és 100% közé emelte a textilre kivetett importvámokat egy hete. Ezzel a céljuk az, hogy a helyi textilgyártókat támogassák az olcsó importtal szemben, ám mint általában a legtöbb dolognak, ennek is vannak pozitív és negatív hatásai. Utóbbinak eshetnek áldozatul az európai fogyasztók is – írja a VG a Reuters-re hivatkozva.

Bár az exportőrök kérhetnek kivételezést az importvámok megemelése alól, de iparági források szerint maga az eljárás költséges és időigényes, a gyakorlatban pedig alig nyújtana kézzelfogható előnyt az érintetteknek. Emellett a ruházati szegmens több tisztségviselője úgy véli, hogy a kormányzati intézkedés megfojtja a török gazdaságban jelentős szerepet betöltő ipart, amely nemcsak, hogy leépítésre kényszerülhet, de Banglades és Vietnám mögé szorulhat a világpiacon. Soron kívül Ugrott a gyermekbántalmazó karateedző egyik legértékesebb díja

A lap kiemeli, török eredetű ruházati cikkekkel nemcsak a kínai, de márkaüzletekben is találkozhatunk, hiszen az H&M, a Mango, az Adidas, a Puma és a Zara is támaszkodik a kis-ázsiai ország termékeire. Seref Fayat, a török ruhaipari gyártók szövetségének elnöke szerint a divatmárkák legfeljebb ötödével emelhetik az áraikat úgy, hogy azzal még nem üldözik el a vásárlókat. Ám az ágazatot már így is több nehézség sújtja, mint például az elszálló infláció és a magas kamatok, mindemellett kisebb a lakossági kereslet és alacsonyabbak az árrések.

Van még remény

A cikkben kifejtik, miszerint Törökország tavaly 10,4 milliárd dollár értékben exportált textil, 21,2 milliárd dollár értékben pedig ruházati termékeket, amivel a világ ötödik, illetve hatodik legnagyobb exportőrévé vált. Törökország az Európai Uniónak textilből a második, ruházati termékekből pedig a harmadik legnagyobb beszállítója volt a múlt évben. A részesedése ugyanakkor 12,7%-ra csökkent a 2021-es 13,8%-ról. Ennek hátterében az állhat, hogy a koronavírus-járvány ideje alatt a beszállítói lánc felborult, így a márkák előbb a földrajzilag közelebbi törököktől vásároltak, később azonban kiderült, a török könnyűipari árucikk kevésbé vonzó alternatíva a versenytársakkal szemben.

A textil- és ruházati termékek exportja több mint 8%-kal esett vissza idén októberig, ráadásul többen is elveszítették az állásukat, cégek kerültek a bezárás közelébe. Az iparágban dolgozó alkalmazottak száma augusztusra 170 ezerrel, azaz 15%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. De olyan is volt, aki úgy vélekedett, a lépés rávilágít arra, hogy az iparágnak a tömegtermelés helyett a magasabb hozzáadott értékű termékekre kellene helyeznie a hangsúlyt, ugyanis a török gyártók már nem tudnak versenyezni az ázsiaiakkal.

Az európai vásárló számára a török ruhaáru jelenleg 40%-kal többe kerül egy bangladesihez képest, míg ez a különbség néhány éve még csak 15-20% volt. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, a bangladesi dolgozók nemrég a sarkukra álltak és magasabb bért harcoltak ki maguknak, ami miatt a nagy divatmárkáknak is többe kerülnek az általuk elkészített termékek. Vagyis nem olyan biztos még az, hogy végérvényesen elvesztette piaci pozícióit a török ruhagyártás.

Párizsi olimpia: 75 ezer katona és rendőr, 44 ezer sorompó és útlezárások tömkelege

Párizs utcáin rekordszámú rendőr és katona járőrözik, miközben a város a 2024-es nyári olimpiai játékok megnyitójára készül.

Botránnyal indult a párizsi olimpia

Marokkó 2-1-re legyőzte Argentínát a férfi labdarúgótorna nyitómérkőzésén, ám mindezt csak egy nagy csavar végén.