Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
362,80 Ft
Euró
393,55 Ft
Font
467,47 Ft
Bitcoin
64,339 $

Hatalmas felháborodást keltett, hogy Törökország kilépett az Isztambuli Egyezményből

A török nők tavaly óta országos szinten vonulnak ki az utcákra, hogy emlékeztessék a kormányt: tartsák magukat az egyezményhez, ennek ellenére a kormány kilépett az Isztambuli Egyezményből.

...svg content...Fotó: Flickr/garryknight
Külföld
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Törökországban és nemzetközi szinten is felháborodást váltott ki, hogy a török kormány kilépett a világ első kötelező jellegű egyezményéből, mely a nők elleni erőszak megelőzését hivatott biztosítani.

A 2011. évi Isztambuli Egyezmény, amelyet 45 ország és az Európai Unió is aláírt, előírja a kormányok számára, hogy fogadjanak el jogszabályokat a családon belüli erőszak és hasonló visszaélések, valamint a házastársak között történő szexuális erőszak és a női nemi szervek megcsonkítása bűntettek okán. Soron kívül Gyurcsány Ferenc: Fiatalok, ne vegyetek kábítószert

A török emberi jogi aktivisták számára is megdöbbentő volt a hír, hogy Törökország pénteken egy elnöki rendelettel kivonta magát az egyezményből. A kilépést nem indokolták meg, ennek ellenére Erdogan pártjának tisztviselői tavaly azt mondták, a kormány fontolóra fogja venni, hogy megvitatják a nők elleni egyre növekvő erőszak visszaszorításának kérdését.

Európa legfőbb jogainak testülete, az Európa Tanács elítélte Törökország kilépését az általa támogatott szerződésből, és aggodalmának adott hangot a nők és a lányok védelmére irányuló globális erőfeszítések miatt.

Marija Pejcinovic Buric, a testület főtitkára elmondta, hogy a szerződés a nők védelme érdekében tett nemzetközi erőfeszítések alapja, ez a lépés pedig óriási hátrányt jelent az eddigi erőfeszítésekre nézve, sőt veszélyes is, ugyanis veszélyezteti a nők védelmét Törökországban, Európa-szerte és azon túl is.

Erdogan kommunikációs igazgatója, Fahrettin Altun szerint Törökország továbbra is azon dolgozik, hogy a nők jobban részt vegyenek a társadalmi, gazdasági, politikai és kulturális életben. „Mindig azt mondjuk, hogy erős nők, erős Törökország” – írta a Twitteren.

„A női jogok garanciája az alapszabályunk, elsősorban az Alkotmányunk jelenlegi szabályozása. Igazságügyi rendszerünk elég dinamikus és elég erős ahhoz, hogy szükség szerint új szabályozásokat hajtson végre” – írta Zehra Zumrut család-, munka- és szociálpolitikai miniszter a Twitteren.

Törökország legfőbb ellenzéki Republikánus Néppártja (CHP) azonnal reagált a kormány lépésére, Kemal Kilicdaroglu, a CHP vezetője a Twitteren közzétett videón azt mondta, hogy a kormány 42 millió nő jogait vette át tényleges megvalósítás révén. „Felszólítok minden nőt, hogy védjék meg jogaikat” – mondta, hozzátéve, hogy a kormány a török ​​nők életét igyekszik „pokollá” tenni.

A török nők tavaly óta országos szinten vonultak ki az utcákra, és felszólították a kormányt, hogy tartsák magukat az egyezményhez, Ipek Bozkurt, a We Stop Stop Femicide Platform munkatársa szerint pedig a nőket sokkolta a kormány mostani lépése. A jogvédő csoportok azzal vádolják Erdogant, hogy főleg muzulmán, de hivatalosan világi Törökországot alakított ki, egyre inkább társadalmilag konzervatív pályára lépve 18 év alatt.

Vitézy Dávid várja Karácsony Gergely válaszát a hatalmas pénzjutalmakról

Vitézy Dávid elárulta, mennyit keres a a MÁV Start és a Volánbusz közös gazdasági vezetője, aki szintén szép summát kapott.