Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Tömeges gombamérgezés – 21 ember került kórházba, már halálos áldozat is van

Tömeges gombamérgezés – 21 ember került kórházba, már halálos áldozat is van

Tömeges gombamérgezés – 21 ember került kórházba, már halálos áldozat is van
Shutterstock/Illusztráció

Kalifornia közegészségügyi hatóságai sürgős figyelmeztetést adtak ki, miután mérgező vadgombák fogyasztása miatt 21 ember került kórházba, és egy felnőtt életét vesztette.

A mérgezések súlyos májkárosodást okoztak gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt, több beteg intenzív ellátásra szorult, és legalább egy esetben májátültetés válhat szükségessé. A hatóságok szerint a mérgezések hátterében nagy valószínűséggel az Amanita phalloides, közismertebb nevén a „gyilkos galóca” áll. A Kaliforniai Közegészségügyi Minisztérium (CDPH) december 5‑én közleményben figyelmeztette a lakosságot:

A cikk a videó után folytatódik

„A halálos galóca potenciálisan halálos mérgeket tartalmaz, amik májelégtelenséghez vezethetnek” – mondta Dr. Erica Pan, a CDPH igazgatója és állami közegészségügyi tisztviselő. Majd hozzátette: „Mivel a halálos galócát könnyen össze lehet téveszteni ehető, biztonságos gombákkal, arra figyelmeztetjük a lakosságot, hogy ebben a magas kockázatú időszakban egyáltalán ne gyűjtsenek vadon termő gombát.” – idézi a People.

A mérgezések főként a Monterey és a San Francisco‑öböl térségében jelentkeztek, de a hatóságok szerint az egész államban fennáll a veszély. A Monterey megyei egészségügyi hivatal december 1‑jén közölte, hogy a helyi kórházakban megnőtt a mérgező gombák fogyasztásához köthető megbetegedések száma.

A CDPH hangsúlyozta, hogy a mérgező gombák sem főzéssel, sem forralással, sem szárítással, sem fagyasztással nem válnak biztonságossá. „Néhány mérgező vadgomba kinézetre és illatra is hasonlít az ehető fajtákra” – figyelmeztetett Dr. Edward Moreno, a Monterey megyei egészségügyi tisztviselő. Csak olyan emberek fogyasszanak saját maguk által gyűjtött vadgombát, akik kiterjedt képzéssel és tapasztalattal rendelkeznek.”

A mérgezés tünetei – hasmenés, hányinger, hányás, hasi fájdalom és kiszáradás – általában 6-24 órával a fogyasztás után jelentkeznek, és bár ezek egy napon belül elmúlhatnak, a mérgezetteknél 48-96 órán belül súlyos, akár halálos májkárosodás is kialakulhat.