Clouds
21 Budapest
Dollár
345,49 Ft
Euró
370,56 Ft
Font
430,20 Ft
Bitcoin
27,305 $

Tömegek tüntetnek Milánóban az azonos nemű szülők jogaiért

Fotó: Unsplash/Margaux Bellott
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A jobboldali olasz kormány ugyanis a „hagyományos családi értékekre” hivatkozva korlátozza az azonos nemű szülők jogait.

A Guardian jelentése szerint tömegek vonultak az utcára Milánóban, hogy tiltakozzanak az új jobboldali kormány ellen, mely korlátozza az azonos nemű szülők jogait. Szivárványszínű zászlók borítják be az olasz utcákat, miután a lakosság az utcára vonult Milánóban, hogy tiltakozzon az azonos nemű szülők jogainak megnyirbálása ellen.

Soron kívül Kisiklott egy vonat Indiában, 179 embert szállítottak kórházba

Olaszország 2016-ban legalizálta az azonos nemű párok polgári házasságkötését, ám a katolikus egyház masszív ellenállása miatt nem engedélyezték, hogy az azonos nemű párok gyermeket fogadjanak örökbe. Az ezzel kapcsolatos döntéseket ehelyett a bíróságok eseti alapon hozták meg, noha több helyi hatóság is úgy határozott, egyoldalúan jár el.

Milánó korábban nyilvántartásba vette az azonos nemű párok azon gyermekeit, akik a tengerentúlon fogantak béranyaság útján, ám a város balközép polgármestere, Giuseppe Sala a héten arról számolt be, hogy ezt a programot leállították, miután a belügyminisztériumtól kapott egy levelet, melyben a kormány ragaszkodott ahhoz, hogy erről is a bíróságoknak kell dönteniük.

A polgármester csalódottan nyilatkozott a jobboldali kormány döntéséről, s hangsúlyozta, „harcolni fog” a döntés ellen:

„Ez politikai és társadalmi szempontból nyilvánvaló visszalépés, és én azoknak a szülőknek a helyébe képzelem magam, akik azt hitték, hogy Milánóban számíthatnak erre a lehetőségre.”

Az az anya vagy apa, akit jogilag nem ismernek el gyermeke szülőjeként, hihetetlen bürokratikus problémákkal szembesülhet ezentúl, és fennáll a veszélye annak is, hogy elveszíti a gyermeket, ha a bejegyzett szülő meghal, vagy a pár kapcsolata megromlik.