Clouds
21 Budapest
Dollár
345,51 Ft
Euró
370,58 Ft
Font
430,18 Ft
Bitcoin
27,122 $

Hogyan válasszuk ki a tökéletes SSD-t?

Twenty20
PC
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A modern komputerek alapvető komponensei az SSD-k, amelyek gyorsaságukban egyértelműen verik a hagyományos merevlemezeket, de vajon melyik típusból érdemes választani, ha esetleg vásárolni szeretnénk?

Egy ideje már tudjuk, hogy az SSD-kkel még a régi számítógépeket is pillanatok alatt fel lehet gyorsítani, egy 4 GB RAM-mal ellátott, 2012-ben piacra dobott laptop esetében például elérhető, hogy használható legyen irodai munkára – ez HDD-vel lehetetlen feladat lenne.

Soron kívül Óriási pénzt lehetett nyerni az Ötöslottón, itt vannak a nyerőszámok

Rengeteg, különböző típusú SSD létezik, mégis az egyik legnagyobb dilemmát a PCIe 3.0 és a PCIe 4.0 szabványok közötti különbségek jelentik, amelyek tulajdonságai gépről gépre változhatnak.

Az AMD-alaplapoknál az X570 és B550 lapkakészleteket PCIe 4.0-val látták el, míg az olcsóbb A520-at PCIe 3.0-val kínálják, míg az Intelnél főként a legújabb, Z590 és B560 chipsetek rendelkeznek az újabb technológiával, miközben PCIe 3.0-val a H510-es modulok büszkélkedhetnek.

A jelenlegi trend szerint érdemes kivárni, amíg olcsóbbá válnak a PCIe 4.0 technológiával készült SSD-k, bár a globális chiphiány alakulását szemlélve ez még hosszú hónapokba telhet. Teljesítmény tekintetében az új szabvánnyal legyártott egységek szinte minden téren verik a PCIe 3.0-t, legfontosabb paraméterük mégis a jóval nagyobb szekvenciális olvasási sebesség, melynek segítségével pillanatok alatt betölthetünk bármilyen fájlt.

Az olcsó PCIe 4.0 SSD-k általában QLC memóriával vannak felszerelve, és mivel nincs túlságosan nagy árkülönbség az előző generációs, valamelyest nagyobb kapacitású meghajtók viszonylatában, így mindenképpen az újabb modult ajánljuk.

Ha mégsem találnánk ilyet, akkor még mindig lehetőségünk van PCIe 3.0 SSD-t vásárolni, amely bár írási és olvasási sebességben elmarad az új egységek gyorsaságától, kapacitás terén tökéletes opció lehet, hiszen akár 2 TB-os verziót is vehetünk egy 1 TB-os PCIe 4.0 áráért.