Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
360,28 Ft
Euró
390,72 Ft
Font
456,85 Ft
Bitcoin
57,362 $

Sokan túlfogyasztást generálnak a napelemes rendszerekkel

A szakember szerint a magyarázat a felhasználók megváltozott viselkedésében keresendő.

Fotó: Unsplash
Észak-Amerika

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az energiatakarékosság miatt felszerelt napelemeket gyakran többletfogyasztás kíséri – írja a HVG a Georgia Tech amerikai lapra hivatkozva. Tess Malone, a Georgia Műszaki Egyetem docense szerint van magyarázat minderre. A példa szerint van egy háztartás, amely havonta 1000 kilowattóra energiát fogyaszt, majd napelemeket szerelnek fel a tetőre, amelyek átlagosan havi 500 kilowattóra áramot termelnek. Mennyivel kell csökkennie az elektromos hálózatból nyert áramfogyasztásnak ekkor?

Szinte gondolkodás nélkül vágnánk rá a választ, hogy 500 kilowattórával, azonban a valóságban azt tapasztalták, hogy az USA-ban jóval kevesebb a megtakarítás, sőt sok esetben az eredeti 1000 kilowattórát is meghaladta a háztartás fogyasztása. Ugyanis a napenergia bevezetése után megváltozik a fogyasztók viselkedése, növelik a villamosenergia-fogyasztásukat. Soron kívül Belső vizsgálat indult Monoki Lehel és Sebők Vilmos viselkedése miatt a Liverpool győzelme után

Ha pedig egy tipikus háztartásban 20 százalék a napenergia visszapattanása (azaz az energiafogyasztás növekedésének és a napelemek által termelt energiamennyiségnek az aránya), akkor a panelek használatával járó szén-dioxid-előnyök is 20 százalékkal csökkennek. Itt felmerül a kérdés, mi az oka a fogyasztói magatartás-változásnak? Például az, hogy eleinte alacsonyabbak lesznek a számlák, ami pedig az „ingyenes áram” érzéséhez vezethet, arra késztetve az embereket, hogy összességében több áramot használjanak fel.

A napelemek viselkedésbeli változásokhoz is vezethetnek, amelyek növelik az energiafogyasztást. Mondjuk előfordulhat, hogy gyakrabban használnak energiaigényesebb készülékeket, például légkondicionálót, nagyobb valószínűséggel hagyják égve a lámpákat, és hosszabb ideig zuhanyoznak, hiszen az áram „ingyen” van. Illetve egyes esetekben a háztartások több áramot termelnek, mint amennyit el tudnak használni. Ezt a többlet-villamosenergiát gyakran alacsonyabb áron értékesítik vissza a hálózatba, mint amennyit a háztartás fizetett érte – ez tovább ösztönözheti a háztartásokat a több villamos energia felhasználására.

A szakember megjegyzi, míg a háztartási napenergia visszapattanási hatások az egyéni fogyasztói magatartás miatt következnek be, ez nem probléma a közüzemi szolgáltatóknál. Itt lehetővé teheti a napenergia teljes szén-dioxid-csökkentési potenciáljának kihasználását. „A politikai döntéshozók fontolóra vehetik a támogatások optimálisabb módon történő átcsoportosítását, hogy támogassák a közüzemi szintű napenergiával kapcsolatos nagyobb beruházásokat” – írja Malone az Electricity Journal folyóiratban.