Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
360,07 Ft
Euró
390,68 Ft
Font
456,75 Ft
Bitcoin
57,109 $

75 milliárd forintos keretösszeggel indul a Napenergia Plusz Program – itt vannak a részletek

A kivitelezők számára már meg is nyílt az előregisztrációs lehetőség.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Gazdaság

Borbély Fanni

Szerkesztő

Lantos Csaba energiaügyi miniszter az Energiaügyi Minisztérium Facebook-oldalán közzétett videóban jelentette be, hogy megjelent a Napenergia Plusz Program pályázati felhívása. Közlése szerint a kormány a zöldenergia fokozott hasznosítása érdekében a magyar családokat is segíti a modern napelemes rendszerek telepítésében.

Kiemelte, a 75 milliárd forintos keretösszegű Napenergia Plusz Program napelem és tároló együttes létesítésében támogatja januártól a bruttó elszámolásba kerülő háztartásokat. A folyamat a kivitelezők előregisztrációjával a mai nappal megindult, a lakossági pályázók jövő január közepétől jelentkezhetnek majd. Regisztrációs kérelem elektronikus úton nyújtható be. Soron kívül Belső vizsgálat indult Monoki Lehel és Sebők Vilmos viselkedése miatt a Liverpool győzelme után

A közzétett pályázati felhívás szerint a Napenergia Plusz Program a családok költségeinek kétharmadát fedezi legfeljebb 5 millió forint értékben. Támogatás a pályázó magánszemély állandó lakóhelyéül szolgáló családi házon vagy a sorház, ikerház, legfeljebb 6 lakásos társasház épületrészén végrehajtott beruházáshoz adható.

Hozzátette, elszámolható a pályázati adminisztráció, tervezés, engedélyezés költsége, az eszköz- és anyagköltség, a telepítés munkadíja. Egy ingatlanra egy támogatás adható, kizárólag új beruházásra, tehát meglévő rendszer bővítésére, cseréjére, felújítására nem.

Az energiaügyi miniszter tájékoztatása szerint a beszerezhető berendezések kapacitását a szakmai észrevételeket meghallgatva az eredeti bejelentéshez képest rugalmasabban kezelték a kiírásban. A napelemes rendszer legalább 4 és legfeljebb 5 kW teljesítményű inverterből, valamint minimum 7,5 és maximum 10 kWh kapacitású tárolóból állítható össze. Elmondása szerint a programban több mint 15 ezer család valósíthat meg zöldenergia fejlesztést.

Előregisztráció és egyszerűsített eljárásrend

A lakossági előregisztráció 2024. január 15-én kezdődik majd. A vissza nem térítendő forrás odaítéléséről egyszerűsített eljárásrendben születik döntés. Nincs régiónkénti elosztás, a pályázatokat beküldésük időrendjében bíráljuk majd el. A munkálatokkal a támogatói okirat hatálybalépését követő két éven belül kell elkészülni.

Lantos kiemelte, a magyar gazdaság jövője a zöldenergia. A kormány a tiszta energia saját célú termelésére, tárolására és helyi elfogyasztására ösztönzi a családokat és a vállalkozásokat. Háztartási méretű kiserőműből a korábbi várakozás alapján 2030-ra lehetett volna meg a 200 ezer darab Magyarországon. Már most több mint 245 ezer működik belőlük, mintegy 2200 megawatt összes beépített teljesítménnyel.

Az Energiaügyi Minisztérium célja, hogy a bővülés a bruttó elszámolás brüsszeli elváráson alapuló bevezetése után is folytatódjék. Az ösztönzők legfontosabbika a Napenergia Plusz Program, amelynek nyertesei a zöldenergia előállítása mellett képessé válnak a későbbi felhasználásra eltárolására is. A családok fejlesztései elősegítik a klímavédelmi vállalások teljesítését, hozzájárulnak a zöldenergia arányának növeléséhez a nemzeti energiamixben, erősítik Magyarország energiaszuverenitását.

Ismét probléma van az androidos Messengerrel, most a buborékok szálltak el

Sokan tapasztalják a Messenger problémáját, ami lehetetlenné teszi a chatfejek használatát Androidon.