Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,33 Ft
Euró
380,28 Ft
Font
443,37 Ft
Bitcoin
44,024 $

Több száz makákó tűnt el egy thaiföldi templomból

Már a rendőrség is nyomoz az ügyben, mivel nem tudni, hogy az állatok egyszerűen elvándoroltak, vagy illegális kereskedelem áldozatai lettek.

Fotó: Unsplash/Alex Person
Ázsia

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Guardian jelentése szerint az északkelet-thaiföldi Tham Pha Mak Ho templom évtizedek óta rengeteg makákónak ad otthont: a szerzetesek minden reggel rizst és gyümölcsöt helyeznek ki az állatoknak, míg a turisták banánnal és magvakkal etetik az állatokat, melyeket a helyi árusoktól vásárolnak.

Az elmúlt hónapokban azonban egy riasztó tendencia ütötte fel a fejét: a helyiek ugyanis észrevették, hogy hiába érkeztek étellel, egyre kevesebb majom üdvözölte őket. A helyi média is beszámolt arról, hogy több száz majom tűnt el a Loei tartományban található templomból. Soron kívül Szén-monoxid mérgezés áldozata lett egy idős nő Kecskeméten

Már a rendőrség is nyomoz az ügyben

A rejtély nem csupán a lakosságot, de a hatóságokat is foglalkoztatja: úgy vélik, az évszakok változása, vagy a koronavírus-járvány miatt vándorolhattak el, hiszen a járvány ideje alatt alig kaptak gyümölcsöt a turistáktól. Egyesek azonban ennél sokkal borúsabb okot látnak a háttérben.

Úgy vélik, hogy az illegális kereskedelem áldozatai lettek az eltűnt makákók. Edwin Wiek, a Wildlife Friends Foundation of Thailand (WFFT) alapítója pedig egyenesen kijelentette, hogy a majmokat elrabolhatták, és átvihették a határon. Ennek bizonyítására elárulta, hogy több olyan farm is van Laoszban, ahol ezt a bizonyos fajt fedezték fel.

A majmok, köztük is inkább a makákók kereskedelme a koronavírus-járvány óta jelentősen megugrott a régióban, főként, miután Kína 2020 márciusában felfüggesztette a makákó-exportot, ami megkavarta a globális kereskedelmet is, és előnyös helyzetbe hozta az illegális kereskedőket.

Anek Nakthorn alezredes, a környezetvédelmi bűnözési osztály helyettes rendőrfelügyelője rámutatott, minden olyan helyszínt, ahol majmok élnek, veszélyeztetettnek tekintenek az illegális kereskedők miatt, hozzátéve, hogy „mind a turisztikai látványosságok, mind a nem turisztikai látványosságok, és a majmokkal rendelkező templomok rajta vannak a megfigyelési listánkon”.