Több száz étterem nyitott ki Olaszországban az érvényben lévő korlátozások ellenére
A római étterem-tulajdonosok megelégelték a lezárásokat, és egy civil ellenállás keretein belül ismét kinyitottak.
A római étterem-tulajdonosok megelégelték a lezárásokat, és egy civil ellenállás keretein belül ismét kinyitottak.
Az egyik frusztrált vendéglős az Euronews-nak adott nyilatkozatában elmondta, egy tisztességes, békés tüntetést indítványoztak, melynek hála pénteken bárki betérhetett az éttermekbe, és vacsorázhatott egy jót pontosan úgy, mint ahogyan azt járvány előtt lehetett.
Rómában szombaton még az elvitelre készült ételek kiszállítását is meg szerették volna tiltani, ugyanis Olaszországban szinte berobbant az elmúlt hetekben a koronavírus-járvány, ezért további korlátozásokat szándékoztak bevezetni a döntéshozók.
Armando Minotti, a Loste Ria étterem tulajdonosa logikátlannak, nevetségesnek és elhamarkodottnak nevezete a kormány rendeleteit, hozzátéve, hogy képtelenek folytatni a jelenlegi tempóban, ugyanis elfogy az összes megspórolt pénzük, nem tudják kifizetni az alkalmazottakat, így rengeteg család mehet tönkre:
Rómában több helyen is friss pizzák illata terjengett az utcákon, a Fuoco & Farina tulajdonosa, Max Vietri is saját kezével sütötte a hagyományos olasz fogást:
„Nem tehetik meg azt, hogy kiválogatják, éppen milyen üzletek lehetnek nyitva vagy zárva. Márciusban mindenkit egyaránt bezárattak, ami szerintem helyes is volt. A szabályoknak egységesnek kellene lenniük, a kormány viszont minden héten más rendeletet hoz meg, ami egészen abszurd.”
Az európai országok közül Olaszországot érintette a legérzékenyebben a pandémia, a helyi egészségügyi hatóságok mindezidáig 2,3 millió koronavírus-fertőzöttet és 80,8 ezer halottat regisztráltak.