Több mint 2 ezer épület semmisült vagy rongálódott meg Északnyugat-Szíriában

Fotó: Kínai mentőalakulatok tagjai a délkelet-törökországi Kahramanmarasban 2023. február 13-án, egy héttel a Dél-Törökországot és Észak-Szíriát sújtó 7,8-es erősségű földrengés után. A természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma meghaladja a 29 ezret, a sérülteké a 80 ezret. MTI/EPA/Tolga Bozoglu
Közel-Kelet
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A közösségi médiában megjelent beszámolóban kiemelték, hogy a folytatják a romok alatt rekedt emberek utáni kutatást, s mindent megtesznek azért, hogy minél több túlélőt menthessenek meg.

A Szíriai Polgári Védelem önkéntesei, más néven a Fehér Sisakosok közölték, hogy a hétfői földrengéseket követően mintegy 550 épület semmisült meg teljesen a lázadók ellenőrzése alatt álló északnyugat-szíriai területen.

Majd hozzátették, mindemellett több mint 1570 épület és ház rongálódott meg súlyosan vagy részben, s az embereik tegnap már megkezdték a munkát, hogy a törmelékek által részben vagy teljesen elzárt utakat megtisztítsák és újra járhatóvá tegyék.

A Twitteren megjelent beszámolóban kiemelték, hogy folytatják a romok alatt rekedt emberek utáni kutatást, s mindent megtesznek azért, hogy minél több túlélőt menthessenek meg – derül ki az Al Jazeera beszámolójából.

Mint ismeretes, immár 36 527-re emelkedett a török-szír földrengés halálos áldozatainak száma, miközben Isztambul lakói egy még pusztítóbb földmozgástól rettegnek, Szíriát pedig kolerajárvány fenyegeti.

Az ENSZ menekültügyi főbiztosának szíriai képviselője pedig korábban arról számolt be, hogy több mint ötmillióan válhattak hajléktalanná a katasztrófa következtében, s a szervezet „rohamtempóban” szállítja a segélyt a legsúlyosabban érintett területekre, ám nincs könnyű dolguk.