Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,33 Ft
Euró
380,28 Ft
Font
443,37 Ft
Bitcoin
44,338 $

Idén több mint 1000 ember életét követelte a dengue-láz Bangladesben

Ez Banglades valaha volt legsúlyosabb dengue-járványa, mely már több mint 1000 ember életét követelte.

Fotó: Unsplash/Hacı Elmas
Ázsia

Borbély Fanni

Szerkesztő

A CNN arról számolt be, hogy a hivatalos adatok szerint már több mint 1000 ember vesztette életét dengue-lázban Bangladesben, ezzel pedig ez az ország legsúlyosabb dengue-járványa. A folyamatos terjedést pedig csak tovább fokozza a klímaválság miatt emelkedő hőmérséklet, amit az is bizonyít, hogy most először jelentettek több esetet a városoktól távoli vidékeken.

A bangladesi egészségügyi főigazgatóság hétfőn közzétett adataiból derült ki, hogy január óta 1017 ember halt meg a szúnyogok által terjesztett betegségben, köztük több mint 100 gyermek, a fertőzések száma pedig meghaladta a 208 ezret (!). Soron kívül Az év végére 5000 fogyatékossággal élő ember lakhat kis lakásokban

Noha a dengue-láz endémiás a dél-ázsiai országban, s a fertőzések általában a monszunszezonban, július és szeptember között tetőznek, idén az esetek számának növekedése jóval korábban, már április vége felé kezdődött.

Tudósok rámutattak, a fertőzések és a halálozások oka az elhúzódó monszunszezon, melyben a melegebb hőmérséklet és a rendszertelen, heves esőzések kombinációja ideális feltételeket teremtett a dengue-kórt terjesztő Aedes-szúnyogok (ázsiai tigrisszúnyog -a szerk.) szaporodásához.

A járvány halálos áldozatainak száma majdnem négyszerese a tavalyi évinek, amikor is 281 ember halt meg. Ráadásul csak idén szeptemberben több mint 79 600 megbetegedést és 396 halálesetet jelentettek a bangladesi egészségügyi hatóságok.

A lakosság és a hatóságok körében azonban egyre nagyobb az aggodalom amiatt is, hogy a járvány a hűvösebb hónapokra is átterjed. Tavaly ugyanis a dengue megbetegedések csak októberben tetőztek, a legtöbb halálesetet pedig novemberben jegyezték fel.