Több házimunkát végeznek a lányok a lezárások alatt, mint a fiúk

Fotó: Engin Akyurt/Unsplash
not image

Kornis Vivien

2021.március.4 - 03:40

A Covid-19 ellen hozott korlátozások alatt a tradicionális szerepekbe szoruló fiatal nők a tanulmányaik kárára kényszerülnek jelentősen több házimunka elvégzésére, mint a férfiak.

A 14 és 24 év közötti lányok és fiatal nők vállalnak felelősséget a házimunka feldatainak jelentős részéért a pandémia alatt, amely eredményeképp kevesebb időt tudnak a tanulmányaikra fordítani, derül ki egy új felmérésből. 

A megkérdezett 14 és 24 év közötti fiatal lányok és nők 66%-a elmondta, hogy több időt töltenek a családjuknak való főzéssel a világjárvány kirobbanása óta, ami nagymértékű eltérés az azonos korú fiúk és férfiak válaszaihoz képest, akik közül 31% állította ugyanezt.

A Theirworld felmérésében résztvevő 1000 megkérdezett között 14 és 30 év közötti férfiak és nők szerepeltek – írja a The Guardian. A lányok és nők a világjárvány kirobbanása óta több időt töltenek takarítással (69%-uk válaszolt így a fiúk és férfiak 58%-ához képest), bevásárlással (52% a 49%-hez képest) és testvéreikre való felügyeléssel (28% a 16-hoz képest). 

Különböző jelentések szerint a nemi egyenlőségi törekvéseket akár 10 évvel is visszavetheti a járványhelyzet

– mondta el Sarah Brown, a Theriworld vezető munkatársa. Hozzátette, hogy ez a tanulmányaik veszélyeztetését is jelenti, hiszen a hagyományos háztartási szerepek teljesítése az oktatásban töltött időt emészti fel. 

A kutatás szerint az iskolák bezárása a mentális egészségre is negatív hatással lehet, a felmérés során ötből egy lány vallotta be, hogy különböző lelki nehézségekkel kell megküzdenie, míg 46%-uk fejezte ki aggodalmát a minőségi oktatáshoz való hozzáféréssel kapcsolatban. 

A Theirworld a világ országainak kormányait arra kéri, hogy a fordítsanak több erőforrást az oktatásra, különösen a lányok tanulmányaira, és növeljék az iskolák és egyetemek költségvetését.