Clouds
21 Budapest
Dollár
367,97 Ft
Euró
394,73 Ft
Font
442,51 Ft
Bitcoin
22,959 $

Több ezer mentős és ápoló sztrájkolt az Egyesült Királyságban

MTI/EPA/ADAM VAUGHAN
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

A szakszervezetek tárgyalásokra szólították fel a kormányt a bérek rendezése miatt.

Angliában és Walesben is sztrájkba léptek a mentősök, miután továbbra sem sikerült megegyezniük a követelt béremelésről. A sztrájksorozat még decemberben kezdődött, februárra pedig újabb munkabeszüntetést terveznek.

Soron kívül 3600 fölé emelkedett a törökországi földrengés halálos áldozatainak száma

Mellettük az ápolók is példátlan sztrájkba kezdtek, ami jól tükrözi az államilag finanszírozott Nemzeti Egészségügyi Szolgálatban tapasztalt elégedetlenségi-hullámot – számolt be róla a Radio France Internationale.

Februárra több szakszervezet is sztrájkot hirdetett, a mentősök és az ápolók mellett a tanárok és a postások is munkabeszüntetést terveznek, melyek mind a bérekkel kapcsolatosak.

Sharon Graham, a Unite szakszervezet főtitkára tétlenséggel vádolja a kormányt. “Egyáltalán nem folynak bértárgyalások, helytelen azt sugallni, hogy szó esett erről” – mondta, hozzátéve, hogy az egészségügyi miniszter, Steve Barclay hiába állítja ennek az ellentétét.

“Már öt hete, hogy a Unite mentődolgozói sztrájkolnak, és ez idő alatt egyáltalán nem volt megbeszélés a fizetésről” – folytatta. Graham szerint Rishi Sunak miniszterelnöknek is jobban be kellene kapcsolódnia a párbeszédbe.