Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
347,48 Ft
Euró
378,15 Ft
Font
441,56 Ft
Bitcoin
39,438 $

Közel 39 millió forintért kelt el egy Titanicról származó étlap

Noha az étlap erősen vízfoltos, a rajta lévő szöveg egy része pedig részben olvashatatlan, még így is 83 ezer fontot (35,8 millió forint) ért meg egy gyűjtőnek.

Fotó: Unsplash/K. Mitch Hodge
Kult

Borbély Fanni

Szerkesztő

A CNN jelentése szerint a Henry Aldridge and Son Ltd. brit aukciósház jóvoltából került árverésre egy, a Titanicról származó étlap, mely bár erősen vízfoltos, és a szöveg egy része már olvashatatlan, egy eredeti dokumentum, mely a Titanic 1912. április 15-én történt elsüllyedése után jó ideig az Atlanti-óceán mélyén pihent.

A víz mélyéről megmentett étlap részletesen bemutatja a Titanic első vacsoráját a fedélzeten, miután az kihajózott a belfasti Queenstownból.

A hajó első osztályon utazó vendégeinek valódi fényűzésben volt részük, hiszen az április 11-i vacsoraválasztékban olyan fogások szerepeltek, mint az osztriga, marhaszűzpecsenye tormakrémmel és pasztinákpürével, míg a desszertek között sárgabarackos Bordaloue és Victoria puding is szerepelt.

Érdekesség, hogy az aukciósház a Titanic-gyűjteményekkel rendelkező múzeumokkal való konzultációt és a vezető emléktárgygyűjtőkkel való beszélgetést követően megállapította, hogy az első osztályon az adott estére készült menüből nem maradt fenn más példány ezen kívül.

Az árverésen más tárgyakat is árverésre bocsátottak, melyek a Titanic 2223 utasának és legénységének életébe engednek bepillantást, akik közül mindössze 706-an élték túl a katasztrófát. Az aukciósház „az egyik legritkább háromdimenziós tárgyként” emlegette azt a tarka takarót, melyet az egyik túlélő használt, hogy melegen tartsa magát a mentőcsónakban, s mely végül 96 ezer fontért (41,4 millió forint) kelt el.