Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Íme 5 egyszerű trükk, ha könnyek nélkül úsznád meg a hagymavágást

Íme 5 egyszerű trükk, ha könnyek nélkül úsznád meg a hagymavágást

Íme 5 egyszerű trükk, ha könnyek nélkül úsznád meg a hagymavágást
Fotó: Unsplash

Hagymát aprítani nemcsak egy tökéletes recept első lépése, hanem könnyfakasztó kihívás is. Szerencsére van néhány trükk, amikkel könnymentessé válhat a vágódeszkán való munka.

Valószínűleg a legtöbben tapasztalták már, hogy a hagyma aprításakor már alig pár vágás után ömleni kezdenek a könnyei. De miért történik mindez? Nos, erre a magyarázat az, hogy ilyekor megsérülnek a növény sejtfalai, így felszabadul egy különleges enzim, mely gyorsan átalakítja a hagymában lévő kéntartalmú aminosavakat, és létrehoz egy kénes vegyületet, ami gáz formájában a levegőbe jut. Amikor pedig eléri a szemünket, irritálni kezdi a könnymirigyeket.

Ám az nlc.hu azt írja, néhány egyszerű trükk alkalmazásával a hagymavágás szemtörölgetés és könnyezés nélkül is átvészelhető. Az első tipp, hogy a hagymát szeletelés előtt néhány percre tegyük a fagyasztóba: ez jelentősen csökkentheti a kémiai reakciók sebességét, így kevésbé lesz „agresszív” a hagyma a vágása közben. Míg a másik módszer, hogy az aprítás megkezdése előtt nedvesítsük be a kést és a deszkát is, így enyhíthetjük az irritációt.

A nedvesség segít magához vonzani az irritáló vegyületeket, így kevesebb jut el belőlük a szemünkhöz – magyarázzák. A harmadik lehetőség, hogy egy kevés citromlét csepegtetünk a vágódeszkára vagy magára a hagymára: ez savas közeget biztosít, amely segíthet lelassítani a reakciót, és csökkenteni a felszabaduló kénes vegyületek mennyiségét. Ráadásul enyhe, friss illatot is ad a hagymának. De akár kisventilátort is használhatunk – teszik hozzá.

Ha von otthon egy asztali ventilátor, helyezzük a vágódeszka mellé. A légáramlat segít eloszlatni a kénes gőzt, így nem közvetlenül az arcunkba kerül. Míg az utolsó tipp: rágózzunk szeletelés közben. A rágógumi rágása állítólag szintén jól működő módszer, mert a rágás során termelt nyál segíthet enyhíteni az irritáló vegyületek hatását – derül ki a cikkből. Mindezek fényében elmondható, van segítség a hagymavágás „túléléséhez”. Tegyünk próbát egyik-másik módszerrel, s alkalmazzuk, ami beválik.

De persze vannak más, nagyon hasznos lifehackek is, amik hallatán minden bizonnyal a legtöbben a homlokukra csapnak majd, hogy ugyan miért nem jutott eszükbe hamarabb. Rengeteg időt és energiát spórolhatunk velük, ezáltal pedig sokkal kényelmesebbé tehetik a mindennapjainkat. Ilyen például az is, hogy a mikrohullámú sütőben gyorsabban melegíthetjük fel az ételt, ha a tányér szélére helyezzük, ezáltal ugyanis egyenletesebben oszlik el a hő.