Tinédzser űrhajósokat képeznek ki arra, hogy elsőként léphessenek a Marsra

not image

Takács Petra

2020.október.24 - 11:40

A 19 éves Alyssa Carson szeretne lenni az első ember a Marson. A 2001 márciusában Louisianában született lány elárulta, hogy egy rajzfilmnek köszönhetően már hároméves kora óta rajong az űrkutatásért.

A 19 éves Alyssa Carson szeretne lenni az első ember a Marson. A 2001 márciusában Louisianában született lány elárulta, hogy egy rajzfilmnek köszönhetően már hároméves kora óta rajong az űrkutatásért.

Elhivatottságát jól jelzi, hogy ő az egyetlen, aki valamennyi létező űrtáborban részt vett, beleértve a Kanadában és Törökországban rendezetteket is, ráadásul mindössze 16 éves korában sikerrel elvégezte az Advanced Space Academy képzését is. 2014-ben neki sikerült elsőként teljesíteni a NASA útlevél programját, melynek keretében az űrkutatási hivatal 9 különböző államban található 14 látogatói központját kellett felkeresnie.

Elhivatottsága a NASA figyelmét is felkeltette, ennek köszönhetően pedig most, alig 19 évesen tagja egy olyan, fiatal asztronautákból álló csapatnak, akik abban reménykedhetnek, hogy elsőként léphetnek majd a vörös bolygó felszínére.

Carson és társai most abban bizakodnak, hogy a koronavírus-járvány után, ha újraindulnak a NASA űrkutatási programjai, bekerülnek a kiválasztottak közé. A fiatal lány népszerűsége az interneten töretlen, amit jól jelez, hogy immár több, mint 20 000 ember követi a róla szóló híreket a Twitteren, az Instagramon pedig 332 000 követővel rendelkezik.

https://www.instagram.com/p/B7MEKapJ-v3/?utm_source=ig_embed

Valamennyi online felületen a „NASA Blueberry” néven jelenik meg, ami mára egyfajta márkanévvé vált, és amely eredetileg az űrtáborokban használt hívójele volt. Népszerűségét a TikTok felületén is igyekszik kamatoztatni, hiszen nem titkolt célja, hogy közelebb szeretné hozni a tudományt a fiatalokhoz.

A NASA korábban bejelentette ambiciózus célját, miszerint 2030-ra embert juttathatnak a Marsra, Carson pedig igyekszik elérni, hogy részese lehessen ennek a hatalmas kalandnak. Emlékeztetett rá, hogy micsoda őrült felhajtás kísérte korábban a holdra szállást és szerinte most a Mars eléréséhez is valami hasonlóra van szükség. Oktatni, motiválni és segíteni kell az embereket abban, hogy ők is a magukénak érezhessék ezt a programot, és részt kívánjanak venni benne valamilyen formában, akár csak a támogatásuk révén.

Elmesélte azt is, mennyire ösztönzőleg hatott rá, amikor találkozhatott példaképével, a korábbi űrhajós Sandra Magnusszal. Ekkor jött rá arra, hogy nem a korunk számít, csupán az, hogy kellő elszántsággal dolgozzunk álmaink megvalósításán és ekkor siker fogja koronázni törekvéseinket. Ezzel a határozottsággal és szorgalommal biztosak lehetünk abban, hogy Carson hamarosan valóra fogja váltani az álmait.