Dollár
391,65 Ft
Euró
406,34 Ft
Font
470,86 Ft
Bitcoin
16,492 $

Tévedésből a „náci himnusszal” köszöntötték a német vendégeket Jászberényben

Fotó: A drónnal készített felvételen a Nagyboldogasszony-templom tornya Jászberény belvárosában 2022. október 13-án. MTI/Komka Péter
not image

Koós Alexandra

2022. október 20. - 13:53

A polgármester elnézést kért a történtekért, majd kiemelte, az eset természetesen nem maradt következmények nélkül.

Dr. Gedei József DK-s önkormányzati képviselő a Facebook oldalán számolt be arról a meglehetősen kellemetlen incidensről, amelynek során náci dallal köszöntötték a német vendégeket a jászberényi városházán.

Soron kívül Rövidesen bemutatják a B-21 Raidert, a világ legfejlettebb harci repülőjét

Elmondása szerint mindez kedden történt, miután a műsorvezető köszöntötte a megjelenteket, többek között Budai Lóránt jobbikos polgármestert és Balogh Béla MSZP-s alpolgármestert, valamint Jászberény német testvérvárosa, Vechta polgármesterét és a kíséretében lévő német delegációt.

Ekkor a műsorvezető arra szólított fel, hogy énekeljék el a két ország nemzeti himnuszát, a magyar eléneklése után azonban nem a hivatalos német himnusz csendült fel, hanem a nácik dalszövege, a „Deutschland, Deutschland über alles” (Németország mind felett).

Ekkor a vendégküldöttség egyik tagja előrement, és intett, hogy hagyják abba a dalt, Gedei József pedig elmondta, az ünnepséget eredetileg azért rendezték, hogy Jászberény Város Tiszteletbeli Polgára kitüntető díjjal ismerjék el Andreas Michalowskinak a testvérvárosi kapcsolatokért végzett munkáját.

Az incidens felelőse nem ússza meg következmények nélkül

A képviselő szerint az eset „egy nagyon komoly városdiplomáciai hiba”, Budai Lóránt polgármester pedig a jászberényi képviselő-testület szerda délutáni ülésén hivatalosan is reagált a történtekre – számolt be a szoljon.hu.

„Valóban történt a testvérvárosi eseményen egy nagyon kellemetlen malőr. Természetesen, mindez véletlen volt, és elnézést kértem. Azt gondolom, az este már olyan mederben folytatódott, mely a barátságunk megerősítését szolgálta” – mondta.

Állítása szerint örömére szolgált, hogy a bocsánatkérését barátsággal fogadta a német delegáció, majd hozzátette, természetesen megtalálták a felelőst, az esetet pedig nem hagyták következmények nélkül.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.