Már képes reagálni a Tesla Autopilot rendszere a vészjelzésekre

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 29. - 13:17

Tovább folytatódik az Autopilot önvezető üzemmód fejlesztése, az amerikai techóriás legújabb szoftvere például már el tudja különíteni a mentők és rendőrök vészvilágításait a normál gépkocsiktól.

2018 januárja óta összesen 11 balesetben vettek részt Teslák az Egyesült Államokban, az incidensekben pedig 17-en életüket vesztették. A nyomozások során kiderült, hogy minden esetben a sofőrök hibázhattak, hiszen nem az előírás szerint vették igénybe a gyártó Autopilot üzemmódját, és gyakran anélkül vezették autóikat, hogy kezük a kormányon maradt volna.

A Tesla a további bonyodalmakat elkerülve, illetve a technológiát tökéletesítve újabb ráncfelvarrást végzett el a rendszeren, melynek köszönhetően a Model 3 és a Model Y villanyautók képesek az Autosteer funkció aktiválása mellett észlelni a megkülönböztetett gépjárműveket, és automatikusan lelassítanak, ha megtörtént a detektálás.

Nem győzik hangsúlyozni, még mindig fontos a kormányon tartani a kezünket, és ezt még akkor is meg kell tenni, ha éppen azt érzékeljük, hirtelen lassulásra kényszerít minket a rendszer – olvasható a The Drive magazin cikkében.

Habár hivatalos megerősítést még nem adtak ki az újításról, éles bevetésben már több videón is láthattuk, amint a fedélzeti számítógépen felbukkan a figyelmeztető jelzés, ami a lassítás és az aktuális helyzet részleteit tartalmazza.

Az egyik videón egy járőrkocsi láthatóan megjelent a Tesla előtt, mire a komputer algoritmusa észlelte a jelzését, és azonnal fékezett, miközben a sofőrnek semmi teendője sem maradt.

Egyelőre tehát körvonalazódni látszik Elon Muskéknál az Autopilot sikeressége, és bár az FSL teljesen önjáró üzemmód még rettenetesen távolinak hangzik, nem elképzelhetetlen az sem, hogy a közeljövőben sofőr nélküli autókat láthatunk bóklászni a városban és a sztrádákon.