Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Brokkoli, dió, lenmag – természetes segítség a változókorban

Brokkoli, dió, lenmag – természetes segítség a változókorban

Brokkoli, dió, lenmag – természetes segítség a változókorban
Shutterstock/Illusztráció

A menopauza világnapján különösen aktuális, hogy a nők figyelmet fordítsanak egészségükre, és megismerjék azokat a természetes módszereket, amik enyhíthetik a változókor kellemetlen tüneteit.

Dr. Martin Kinsella, akit a közösségi médiában „Hormone Doctor” néven ismernek, a Mirror cikke szerint úgy véli: „bizonyos ételek hozzáadása az étrendhez valóban nagy különbséget jelenthet abban, hogyan érezzük magunkat a menopauza alatt.”

A cikk a videó után folytatódik

A szakértő egy korábban megosztott videóban pontosan megnevezte azokat az élelmiszereket, amik segíthetnek: „Ezek az ételek növelhetik az ösztrogénszintet, és enyhíthetik a menopauza tüneteit. Ilyenek például a brokkoli és a karfiol, a barack, az őszibarack, a datolya és az aszalt füge, a pisztácia és a dió, valamint a szezámmag és a lenmag.” Kinsella szerint „mindegyikük fitoösztrogént tartalmaz, amely hasonló vegyület az emberi szervezet ösztrogénjéhez.”

A mediterrán étrend alapelveit követő táplálkozás – amely gazdag gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonákban és sovány fehérjében – nemcsak a fáradtságot csökkentheti, hanem a csontok egészségét is támogathatja. A kalcium, a D-vitamin és az egészséges zsírok bevitele kulcsfontosságú, különösen tejtermékekből, leveles zöldségekből és szálkás halakból.

A cikk szerint érdemes kerülni a túlzott só-, cukor- és feldolgozott élelmiszer-fogyasztást, valamint mérsékelni a koffein, az alkohol és a csípős ételek bevitelét, mivel ezek fokozhatják a hőhullámokat. A brokkoli és a karfiol például olyan vegyületeket – indol-3-karbinolt (I3C) és szulforafánt – tartalmaznak, amelyek segítik az ösztrogén anyagcserét.

A diófélék szintén hasznosak, mivel egészséges zsírokat, vitaminokat és ásványi anyagokat biztosítanak, amelyek támogatják a hangulatot, a vércukorszint stabilitását, a bőr hidratáltságát és a csontok állapotát. A gyümölcsök – különösen az antioxidánsokban gazdag bogyós gyümölcsök, citrusfélék és almák – segíthetnek enyhíteni a hőhullámokat és a hangulatingadozásokat.

Az NHS hivatalos weboldala is megerősíti: „Az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás és a mentális jóllétre való odafigyelés segíthet a perimenopauza és a menopauza tüneteinek enyhítésében. Emellett hozzájárulhat ahhoz, hogy a jövőben is a lehető legjobb egészségi állapotban maradjunk.”