A termékenység és oltás közötti kapcsolatról nyilatkozott a Semmelweis Egyetem

Fotó: A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina gyerekek oltására alkalmas változata a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton Miskolcon 2022. január 25-én. MTI/Vajda János
not image

Takács Petra

2022. január 28. - 19:16

Egy nemrégiben nyilvánosságra hozott nemzetközi kutatás erősíti meg az eddigi tapasztalatokat a termékenység és oltás viszonyáról, melyről a Semmelweis Egyetem (SE) professzorai is nyilatkoztak.

Nemzetközi tapasztalatok szerint a fogamzóképes korú nők egy része továbbra sem hajlandó felvenni a koronavírus elleni védőoltást, mert aggódnak a vakcina esetlegesen káros hatásai miatt, amik befolyásolhatják a termékenységet.

A januárban megjelent tanulmány szerzői arra voltak kíváncsiak, milyen hatást gyakorol a koronavírus elleni oltás, illetve a fertőzés a spontán teherbeeséssel próbálkozó párok termékenységére. 2020 decemberétől 2021 novemberéig összesen 2126 amerikai, illetve kanadai nő vett részt a vizsgálatban, melynek során 8 hetente kérdőíveket töltöttek ki szociodemográfiai, életmódbeli, valamint egészségügyi témájú kérdésekkel.

Áttörő felfedezést tettek az újrafertőződésről covidos betegeknél

Ez alapján kiderült, a Covid-oltás felvétele egyik partner esetében sem okoz érzékelhető változást a termékenységben, vagyis az oltás nem rontja a fogamzás esélyeit, illetve a nők esetében a fertőzés sem rontotta érdemben a termékenységet, bár a férfiak körében átmeneti termékenységcsökkenés volt kimutatható – írta az Infostart

Azonban az SE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának vezetése szerint kifejezetten javasolt a várandósságot és lombikprogramot tervezők, illetve a várandós és szoptató édesanyák beoltása is, mivel semmilyen érzékelhető negatív változást nem okoz a termékenységben a Covid-vakcina.