Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,10 Ft
Euró
392,61 Ft
Font
458,48 Ft
Bitcoin
61,209 $

A Temu miatt a GVH-hoz fordultak a magyar e-kereskedők

Nem igazán nézik jó szemmel, hogy a cég megkérdőjelezhető módszerekkel letarolja a magyar piacot.

Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Az utóbbi hónapokban elképesztően népszerűvé vált az olcsó termékeket kínáló Temu, amely számtalan hirdetéssel reklámozta árucikkeit a közösségi média felületeken. Február elején pedig napvilágot látott a hír, hogy a Temu vásárlószámban már az Alza elé került idén januárban hazánkban, s e tekintetben előbbit kizárólag az eMAG tudta megelőzni a piacon – írja a 24.hu a hwsw-re hivatkozva.

A versenytársak eddig tehetetlenül nézték, hogy a PDD Holdingshoz tartozó cég a piacszerzés érdekében nem riad vissza attól, hogy esetenként jelentős veszteséggel árulja termékeit, ezzel együtt működése a kötött uniós és nemzeti jogszabályi, illetve adózási környezethez képest lényegesen rugalmasabb – teszik hozzá a cikkben. Soron kívül Kiderült, mikortól lehet megvásárolni a magyar válogatott hazai meccseire a bérleteket

Ám az egyik legnagyobb e-kereskedői szövetség, az Ecommerce Hungary mostanra megelégelte a dolgot: mint kiderült, a szövetség egy versenyhivatali beadványt készít a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) számára, melyben felsorolja a Temu vélt jogsértéseit. Ennek kapcsán az Ormós Ügyvédi Iroda alapítója, egyben a szövetség alelnöke a szervezet YouTube-csatornáján azt mondta:

„A Temu oldalán annyi jogsértést vélünk felfedezni, (…) ami miatt egy magyar webshop már rég megütötte volna a bokáját”. Ormós Zoltán nem említett konkrét példákat a videóban, ugyanakkor elmondta, hogy a csatlakozni kívánó kereskedők a beadványból pontosan tájékozódhatnak a részletekről.

Az ügy kapcsán a hwsw megkereste a Gazdasági Versenyhivatalt, ahonnan az a válasz érkezett, miszerint eddig összesen egyetlen fogyasztói panasz érkezett a hatósághoz a Temu működése kapcsán, ez azonban nem tartozott a GVH hatáskörébe. Emellett korábban arról is beszámoltunk, hogy tűzveszélyes fűtőtesteket árultak a nálunk is agyonreklámozott webáruházban.

Egy fogyasztóvédelmi szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy sokkal szigorúbban kellene szabályozni a hasonló termékek árusítását, hogy a webshopok kénytelenek legyenek lépéseket tenni a biztonsági aggályok ellen. De azt is megírtuk, hogy a GVH 90 millióra büntette a Lidl-t, miután az hamisan állította, hogy a legolcsóbb élelmiszerlánc, amelynek kapcsán a cég válasza is megérkezett.