Úgy tűnik, a húsalapú és ultrafeldolgozott élelmiszerek napi szintű fogyasztása, illetve a kevés zöldség- és gyümölcsbevitel összefüggésben lehet a demencia kialakulásával.
Két egyesült királyságbeli szervezet fél éves együttműködése során az egyes sportágak és a demencia közötti kapcsolatot kutatja.
Egy kutató megosztotta, minél több gyulladáscsökkentő hatással bíró élelmiszert fogyasztunk, annál kisebb eséllyel alakulhat ki a demencia.
Egyre többen jelennek meg kezelőorvosaiknál szellemi leépülésre utaló panaszokkal, melyeket valószínűleg az elhúzódó covid-fertőzés okozhat.
Kutatók rájöttek, hogy az elhízás bizonyos típusaiban jelentős módon csökkenhet az agyban előforduló szürkeállomány mennyisége.
Ha naponta hat csészénél több kávét iszunk meg, azzal megnövelhetjük az időskori elbutulásra való hajlam kialakulásának esélyét.
Kapcsolatot találtak kutatók az időskori elbutulás és a légszennyezés intenzitása között.
A BioViva névre keresztelt biotechnológiai startup vezérigazgatója bejelentette, hogy múlt héten összesen hat demenciás páciens esett át egy kísérleti génkezelésen, amit az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) egyelőre nem hagyott jóvá.
Miközben a koronavírus-járvánnyal viaskodunk, gyakran elsiklik a tekintetünk a környezetszennyezés jelenlegi mértéke felett, ami végeláthatatlan egészségügyi károkat okozhat mindannyiunk szervezetében.
Újabb bizonyítékot találtak kutatók arra, hogy azoknál a páciensek, akik hosszú évek során kezeletlen magasvérnyomás-betegségben szenvedtek, nagyobb eséllyel alakult ki 2-es típusú diabétesz és Alzheimer-kórhoz vezető demencia.
Egereken elvégzett kísérletek során kiderítették, hogy egy speciális útvonal kiaknázásával elérhető, hogy beinduljon egy természetes sejttisztulási folyamat, mely során megszüntethetőek az Alzheimer-kór tünetei.