Több tízezer liter tej vész kárba a kamionsofőr-hiány miatt az Egyesült Királyságban

Fotó: Unsplash/Mehrshad Rajabi
not image

Borbély Fanni

2021. október 8. - 14:41

A tej csekély árrése és rövid eltarthatósága miatt a munkaerőpiacot érő bármilyen kis csapás sokkal nagyobb hatással van a tejtermékekre, mint más termékekre.

A brit tejtermelők szerint a kamionsofőr-hiány miatt több tízezer liter tejet öntöttek ki a lefolyóba, és attól tartanak, hogy ez csak a “jéghegy csúcsa” a tél beállta előtt. Egy negyedik generációs tejtermelő Közép-Angliában 40 ezer liter tejet volt kénytelen kiönteni az elmúlt két hónapban, miután a kamionsofőr-hiány miatt nem jelentkezett érte egyetlen szállító sem.

“Ez mellbevágó, érzelmileg megterhelő, amikor tejet termelsz, és a nap végén ki kell húznod a dugót, és így kell hazamenned”

– mondta a gazda, aki kérte, hogy ne nevezzék meg, mert aggódik a vállalkozókra gyakorolt negatív reklám hatásától.

A gazda elmondta, hogy augusztus eleje óta négy tejszállítmányt kellett megsemmisítenie, korábban pedig 45 év alatt csak két-három alkalommal kellett ezt megtennie a rossz időjárás miatt. Más gazdák arról számoltak be, hogy a “vészhelyzeti tejszolgáltatásokhoz” fordultak – olyan kisvállalkozásokhoz, amelyek alacsonyabb áron vásárolják fel a tejet és szállítják el más értékesítési pontokra, hogy megakadályozzák a dömpinget.

Az Egyesült Királyságban tavaly 15,3 milliárd liter tejet termeltek, így a boltokban még nem látszik, hogy a készleteket ki kell önteni a csatornába, vagy olcsóbban kell eladni. Ez azonban jól mutatja a munkaerő-problémák mértékét az Egyesült Királyságban, amikor több száz egészséges sertést vágtak le, mert nincs elég vágóhídi dolgozó írja a Sky News.