A taxisok ragaszkodnak az emeléshez, de Budapest tehetetlen

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
not image

Fazekas Kiara Barbara

2021. november 16. - 08:30

A főváros vezetése szerint a vészhelyzeti jogszabály nem engedi meg az önkormányzat által meghatározott díj megváltoztatását, hiába szeretnének a taxisok minimum 18 százalékos tarifaemelést. 

Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség (OTSZ) elnöke elmondta, hogy a felek nem értenek egyet a hivatkozott kormányrendelet értelmezésében, ezért állásfoglalást kérnek a kormányhivataltól. 

Kifejtette, hogy január 1-jéig valószínűleg nem fog megtörténni a tarifakorrekció, de addig a felek munkabizottságai kidolgozzák a pontos részleteket. 

Hozzátette, hogy a fővárosnak korábban átnyújtottak egy háttéranyagot a taxisok költségeink változásairól az elmúlt években, ezek alapján minimum 18 százalékos emelést tartanak indokoltnak – írja a Portfolio a Világgazdaságra hivatkozva. 

A 18 százalékos emelés csekély ahhoz képest, hogy Metál Zoltán korábban arról beszélt, hogy a jelenleg alkalmazott, 2018-as árakat 30 százalékkal szeretnék megemelni. 

A főváros megerősítette a Világgazdaságnak az álláspontját, miszerint a hatályos kormányrendelet értelmében semmilyen, önkormányzat által meghatározott díj nem emelhető. 

Kiemelték, hogy jelenleg is zajlanak a tárgyalások a taxisokkal az árakról, ezért nem közölnek részleteket, csak azok lezárultával várhatók fejlemények.