Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,77 Ft
Euró
396,44 Ft
Font
468,88 Ft
Bitcoin
65,618 $

Távozik Beni Ganz, az izraeli kormány egyik legnépszerűbb tagja

A Gázai övezet jövőjét illető véleménykülönbségek miatt Beni Ganz, a Nemzeti Tábor nevű centrista párt elnöke kilép az Izraelben az október 7-i támadás után megalakult vészhelyzeti kormányból.

...svg content...Fotó: Beni Ganz izraeli tárca nélküli miniszter, a háromfős hadikabinet tagja, az ellenzéki centrista Nemzeti Tábor politikusa bejelenti lemondását a miniszteri posztról Benjámin Netanjahu miniszterelnök kormányában Ramat Ganban 2024. június 9-én. MTI/AP/Ohad Zwigenberg
Közel-Kelet

Kiss László

Szerkesztő

Ganz vasárnap este jelentette be döntését az újságíróknak, miután Benjámin Netanjahu miniszterelnökhöz intézett ultimátuma lejárt. „Nehéz szívvel, de megfontoltan lépek ki a kormányból”, mondta Ganz, aki már korábban is ultimátumot intézett a kormányhoz, hogy amennyiben nem dolgoznak ki tervet a háború utáni helyzetre a Gázai övezetre vonatkozóan, kilép a kormányból.

A volt védelmi miniszter és egykori hadseregtábornok félretette ellenzéki szerepét a Hamász október 7-i támadása után, és tárcánélküli miniszterként csatlakozott az izraeli háborús kabinethez. A múlt hónapban azonban követelte a kormánytól egy háború utáni terv kidolgozását a Gázai övezetre. Soron kívül Vitézy azonnal reagált Karácsony bejelentésére – szerinte Karácsony akár le is mondhatna

Ennek tartalmaznia kellett volna stratégiai célokat a Hamász hatalmának korlátozására, az övezet demilitarizálására, az izraeli biztonsági ellenőrzés garantálására és a túszok hazahozatalára.  Emellett Ganz kívánságai szerint egy „amerikai, európai, arab és palesztin adminisztrációt” is létre kellett volna hozni a Gázai övezet polgári ügyeinek rendezésére.

Ganz indoklása szerint a Netanjahu-vezette kormányból való kilépés a Nemzeti Unió pártjának más tagjait is érinti, azonban ezzel a lépéssel nem buktatja meg Izrael vezetését, mivel Netanjahu kormánytöbbsége a 120 fős parlamentben 64 fővel még így is megmarad.

Beni Ganz kilépése után felszólította Netanjahut, hogy állapodjon meg a pártokkal és írjanak ki előrehozott választást, amelyen szavai szerint egy valódi nemzeti egységkormány alakulhatna meg.