Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
361,58 Ft
Euró
391,43 Ft
Font
465,88 Ft
Bitcoin
66,053 $

Netanjahu azt állítja, az Egyesült Államok visszatartja az Izraelnek szánt fegyverszállítmányokat

Az izraeli miniszterelnök szerint „drámai csökkenés” tapasztalható az amerikai fegyverszállításokban.

...svg content...Fotó: MTI/EPA/AFP pool
Közel-Kelet
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az AP jelentése szerint Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap azt mondta kabinetjének, hogy „drámai csökkenés” tapasztalható az amerikai fegyverszállításokban Izrael gázai háborús erőfeszítéseihez. Mint ismert, korábban már tett hasonló kijelentést az izraeli kormányfő, melyet a Biden-kormányzat már cáfolt.

Netanjahu közölte kabinetjével, hogy a csökkenés négy hónappal ezelőtt történt, anélkül, hogy pontosította volna, hogy mely fegyverekről van szó, csak annyit mondott, hogy „bizonyos tételek szórványosan érkeztek, de a lőszerek összességében elmaradtak”. E kijelentés is azt jelzi, hogy egyre komolyabb a feszültség Izrael és az Egyesült Államok között. Soron kívül 78 milliárd forintos fizetési felszólítást küldött az EB Magyarországnak

Az USA részéről különösen az izraeli hadsereg ostromlott területen tanúsított magatartása és az ottani civil életben okozott károk miatt vannak aggályai az izraeli kormánnyal szemben. Ezen aggályok miatt Joe Biden elnök május óta késleltette bizonyos nehézbombák szállítását, ugyanakkor cáfolta Netanjahu vádjait, melyek szerint más szállítmányok is érintettek.

A gázai háború – melyet a Hamász október 7-i, Izrael elleni támadása váltott ki – minden eddiginél jobban próbára tette az amerikai-izraeli kapcsolatokat. Miközben az Egyesült Államok szilárdan támogatta Izrael céljait, a Gázában ejtett túszok kiszabadítását és a Hamász legyőzését, mostanra egyre jobban aggasztja a növekvő palesztin halálos áldozatok száma és a háború által okozott humanitárius válság.

Biden nyomást érzett a progresszív demokraták részéről, hogy keményebben lépjen fel Izraellel szemben, és élesebb figyelmeztetéseket Netanjahunak a Gázai övezetben alkalmazott katonai taktikával kapcsolatban. Az amerikai kormányzat a Rafah elleni támadás miatt a fegyverszállítások szélesebb körű betiltásával fenyegetőzött, de nem jelentette ki, hogy Izrael átlépte a vörös vonalat a városba való bevonulással.

Már bruttó 652 ezer forintra nőtt az átlagkereset Magyarországon

Az emberek keresete is egyre magasabb Magyarországon, májusban például 652 ezer forintra nőtt a bruttó átlagkereset.