Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,45 Ft
Euró
392,56 Ft
Font
458,62 Ft
Bitcoin
61,048 $

Tanulmány: korábban nem látott meteorrajjal találkozhat a Föld

A csúcs magyar idő szerint december 12-én, 8:00 és 12:30 között várható.

Fotó: Unsplash / Illusztráció
Világűr

Koós Alexandra

Szerkesztő

Egy, a közelmúltban megjelent tanulmány szerint december 12-én korábban nem látott meteorrajjal találkozhat a Föld – szúrta ki a 24.hu az IFLScience beszámolóját. A jelenség hátterében a 46P/Wirtanen üstökös állhat, amely 1974-ben megközelítette a Napot, pornyomot hagyva maga után.

Bolygónk évről évre találkozik olyan törmeléksávokkal, amelyeknek szemcséi a légkörbe belépve fényjelenségeket, „hullócsillagokat” alakítanak ki. Ezen törmelékcsoportokra meteorrajokként hivatkoznak, a legismertebb közülük talán a Perseidáké, amely nyáron érkezik. Egy kivételt leszámítva mindegyik meteorraj üstökösökhöz köthető – jegyzik meg. Soron kívül Tavaszias időben rendezik a téli Balaton-átúszást

A szakértők most arra számítanak, hogy december 12-én egy eddig nem látott raj maximuma alakulhat ki, sajnos azonban az esemény hazánkból nem lesz észlelhető. Emellett érdemes hozzátenni, hogy az eredményeket független kutatók még nem ellenőrizték.

Az adatok alapján az új csillaghullás meteorjai nem lesznek különösebben fényesek, lassúságuk miatt viszont hosszú ideig megfigyelhetőek maradhatnak az égbolton. Az is elképzelhető, hogy a rajnak sok tagja lesz – teszik hozzá a cikkben.

A csúcs magyar idő szerint december 12-én, 8:00 és 12:30 között várható. Az előrejelzés alapján a meteorzápor radiánsa a Vitorla vagy a Hajófara csillagképben lesz, valahol a 38. és 44. déli fok között, tehát az esemény hazánk területéről nem lesz észlelhető.