Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,14 Ft
Euró
391,92 Ft
Font
466,53 Ft
Bitcoin
58,724 $

Tanulmány: jelentősen lelassult a Föld belső magjának forgása

Érdekes részletekre világított rá egy nemrégiben nyilvánosságra hozott tanulmány.

...svg content...Fotó: Pexels / Illustráció
Világűr

Kiss László

Szerkesztő

A Dél-kaliforniai Egyetem (USA) kutatói tették közzé egy új tanulmány eredményeit, amely szerint a Föld belső magjának forgása körülbelül 14 évvel ezelőtt jelentősen lelassult, ami több évtized óta először fordult elő.

A tudományos közösség két évtizede vitázik a Föld belső magjának mozgásáról, egyes tanulmányok szerint a belső mag gyorsabban forog, mint a Föld felszíne. Az új adatok azonban cáfolhatatlanul bizonyítják, hogy 2010 körül a belső mag forgási sebessége lelassult, és elmaradt a Föld felszínének sebességétől. Soron kívül Extrém hőség és technikai problémák nehezítik a vasúti közlekedést

A kutatás az 1991 és 2023 közötti szeizmikus adatokat, valamint az 1970-es években végzett szovjet, francia és amerikai nukleáris kísérletek eredményeit vizsgálta. A tudósok szerint a Föld magjának lassulását az azt körülvevő folyékony burok örvénylése, valamint a felette lévő szilárd köpeny sűrű területeinek gravitációs erői okozták.

A Föld belső magjának lassulása miatt akár a nap hossza is megváltozhat, ám kutatók szerint a különbség nem haladja meg a másodperc ezredrészét.

Csatlakozz a Liner.hu szerkesztői csapatához!

A tanulmány szerint a Föld belső magjának forgási sebességében bekövetkezett változások hatással lehetnek a bolygó mágneses terére és a lemeztektonikai folyamatokra is, ám a tudósok szerint további kutatásokra van szükség ezen összefüggések pontosabb feltárásához.

Csatlakozz a Liner.hu szerkesztői csapatához!

Szoboszlai nagy esélyt kaphat Liverpoolban?

Arne Slot, a Liverpool új edzője kulcsszerepet játszhat Szoboszlai Dominik fejlődésében, miután a magyar középpályás debütáló szezonjának második felében nehézségekkel küzdött.