Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
371,98 Ft
Euró
398,34 Ft
Font
471,86 Ft
Bitcoin
66,650 $

Tanulmány: a Covid-oltások hatással lehetnek a mentális betegségekre

Egy dél-koreai tanulmány a vakcinák és a pszichés rendellenességek összefüggését vizsgálta.

...svg content...Fotó: Unsplash
Orvostudomány

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

A koronavírus-járvány nemcsak a fizikai jóllétünkre, hanem a mentális egészségünkre is negatív hatással volt: felborultak alvási szokásaink, szorongóbbak lettünk, bizonytalanabbak. Egy új dél-koreai tanulmány eredményei által most arra derült fény, hogy a pszichés betegségekre komoly hatással volt a Covid elleni oltás. Mint azt a Nature-ben megjelent tanulmányban kifejtik, a vakcinák növelték a depresszió, a szorongás és az alvászavarok előfordulásának kockázatát, de csökkentették a skizofrénia és a bipoláris zavar megjelenésének rizikóját.

A kutatók Szöul lakosságának felét, vagyis több mint kétmillió embert vizsgáltak, akiket két csoportra osztottak aszerint, hogy kaptak-e bármilyen típusú koronavírus–oltást vagy sem. A pszichés betegségek előfordulását vizsgálták az oltások beadása után egy héttel, két héttel, egy és három hónappal. A vizsgált betegségek között szerepelt a depresszió, disszociatív zavarok, stressz, alvászavarok és szexuális problémák. Az eredmények alapján ezen rendellenességek megjelenése gyakoribb volt az oltottak között, de náluk csökkent a skizofrénia és a bipoláris zavar kockázta, szemben az oltatlanokkal. Soron kívül Fideszes önkormányzati képviselő az egyik áldozat, akit halálos áramütést ért meggyszedés közben

Mi állhat ennek hátterében? A szakértők szerint az, hogy a vakcina hatására a szerotonin szintje megváltozik. Itt érdemes hozzátenni: az egy fontos neurotranszmitter, ami szabályozza az érzelmeket és az anyagcserét, vagyis a megfelelő szintű szerotonin alapvető a mentális és fizikai egészség szempontjából, hiánya vagy túltermelése betegségeket okozhat. Ám létezik egy olyan hipotézis is, miszerint az oltásra adott immunválasszal gyulladást okozó fehérjék szabadulnak fel és ezek miatt alakulnak ki különböző pszichés rendellenességek – írja az Index.

Kiderült azonban, hogy a sok különböző típusú oltás nem ugyanúgy befolyásolja mentális állapotunkat: volt például olyan, ami redukálta a bipoláris zavar kockázatát, de ez nem mindegyikre jellemző mellékhatás volt. A tanulmány felhívja a figyelmet arra, hogy eredményeik szerint különös óvatossággal kell eljárni a további koronavírus-oltások beadásakor, ha mentális zavarokra hajlamos vagy már diagnosztizált betegekről van szó – emelik ki a cikkben. Korábban egyébként azt is megírtuk, hogy váratlan problémával szembesült a Pfizer és a Moderna a Covid-vakcinákkal.

Amerikai kormányzati tanácsadók szerint ideje lenne frissíteni a lakosság számára ősszel adandó koronavírus-vakcina összetételét, és megcélozni a JN.1 nevű változat egyik variánsát. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy aggódnak az egészségügyi szakemberek, mivel a vírus tovább mutálódik és a nyári hónapokban megnövekedett esetszámot okozhatnak. Egy járványtani professzor megjegyezte: nem várható olyan nagy fertőzési hullám, mint korábban, de valószínűsíthető az esetek számának növekedése nyáron az Egyesült Államokban.