Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
371,98 Ft
Euró
398,34 Ft
Font
471,86 Ft
Bitcoin
66,633 $

Végeztek a tálibok az Iszlám Állam egyik vezetőjével, aki 13 amerikai katonát ölt meg

A 2021-es repülőtér előtti robbantásban 13 amerikai katona vesztette életét Kabulban, de a merénylet kitervelője nem maradhatott sokáig életben.

...svg content...Fotó: Iszlamista tálib fegyveresek a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtér előtt őrködnek 2021. augusztus 28-án, miután két nappal korábban két öngyilkos merénylő pokolgépeket robantott a kabuli légi kikötőnél. A két detonáció legalább 103 embert megölt, köztük 13 amerikai katonát és az iszlamista tálib mozgalom 28 tagját. A kabuli repülőtérnél ezrek várják, hogy légi úton kimenekítsék őket az országból, miután az iszlamista tálibok elfoglalták Afganisztán csaknem egészét.
Közel-Kelet

Hujber Dávid

Szerkesztő

Két évvel ezelőtt káosz alakult ki Kabulban, amikor többek között az USA is kivonta a csapatait a térségből. Afgánok ezrei próbáltak felszállni a zsúfolt járatokra, ami nem egy halálos incidenshez vezetett.

Az evakuálás ideje alatt az Iszlám Állam robbantásos merényletet hajtott végre a repülőtér előterében, melyben többek között 13 amerikai katona vesztette életét. A 2021. augusztus 26-án elkövetett merényletben mintegy 170 afgán is meghalt. Soron kívül Fideszes önkormányzati képviselő az egyik áldozat, akit halálos áramütést ért meggyszedés közben

A Sky News azt írja, a tálibok időközben végeztek az Iszlám Állam egyik vezetőjével, aki a merénylet kitervelője volt. A terrorcsoport vezetőjét, akinek a személyazonosságát egyelőre nem hozták nyilvánosságra, még április elején ölték meg Afganisztán déli részén.

Egy tisztviselő szerint a tálibok egy sor hadműveletet hajtotta végre az Iszlám Állam csoportja ellen, de akkor még nem voltak tisztában azzal, ki volt a megölt személy. Az USA kedden csak korlátozott tájékoztatást adott ki az akcióról, nem azonosították a vezetőt, illetve azt sem tudni, milyen körülmények között halt meg.

Az elmúlt időszakban nem egy nagy fogása volt az USA-nak a terrorhálózattal szemben, amit igyekeznek felszámolni. Rövid időn belül két helikopteres akciót is végrehajtottak, melyek sikeresek voltak.

Ilyen szabályok mellett kerül sor a Biden-Trump vitára

Egyre több információ lát napvilágot a közelgő vitáról.