Kimondta a bíróság, az UEFA nem szankcionálhatja a Szuperliga-alapítókat

Az Arsenal futballklub szurkolói a klub tulajdonosa, Stan Kroenke távozását követelik a londoni Emirates Stadion elõtt 2021. április 23-án. Április 19-én az európai labdarúgás tizenkét élklubja - köztük az Arsenal - bejelentette a labdarúgó Európai Szuperliga létrehozását. A tervet a legfelsõbb politikai, valamint sportszakmai körökben, a nemzetközi (FIFA) és az európai (UEFA) szövetség részérõl is széleskörû ellenérzés fogadta. Szurkolói csoportok szintén éles kritikákat fogalmaztak meg a tervezett sorozattal szemben. Késõbb a legtöbb csapat visszalépett a szuperligától. MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga
not image

Nagy Noel

2021. július 30. - 18:12

Megszületett a hivatalos bírósági ítélet az UEFA és az Európai Szuperliga megalakítói között kialakult ügyben, amelynek inkább az alapítók örülhetnek.

Mint az FC Barcelona oldalára közzétett közleményben is olvasható, a bíróság kimondta, hogy az UEFA nem szankcionálhatja ilyen módon a Szuperligát megalapító klubokat és arra kötelezte a szövetséget, hogy hagyjanak fel a fegyelmi eljárásokkal a három megmaradt klubbal (Barcelona, Real Madrid, Juventus) szemben.

A bíróság ezen felül kimondta azt is, hogy az azóta kilépett kilenc klubra nem lehetett szankciókat kivetni olyan módon, ahogyan az UEFA tette, így ezt az állapotot is helyre kell állítani és vissza kell vonni a szankciókat.

A bíróság ezen felül figyelmeztette az UEFA-t, hogy amennyiben nem tartják be az ítéletet, úgy komoly bírságokra és büntetőeljárásra is számíthatnak. A Szuperliga-alapítók egyébként Luxemburgba, az Európai Bíróság elé is elviszik az ügyet, amely megvizsgálja az UEFA által az európai futballon kialakított monopolhelyzetet.

A katalán klub a közleményében kifejti, hogy ez súlyos problémának számít a futball világában, hogy az UEFA gyakorlatilag önkényesen az egyetlen szabályozó és vezetőszerve lett az európai focinak, amely egyedül birtokolja az európai bajnokságok jogait.

A Szuperliga-alapítók szerint ez egyértelmű monopólium, amely hemzseg az összeférhetetlenségektől, sérti a futballt és a versenyképességet. Erre példaként hozzák fel a pénzügyi szabályozásokat, amelyek teljesen hatástalanok.

A klubok végül kijelentették, hogy a jövőben tovább szeretnék folytatni az Európai Szuperliga projektet, azt viszont már nem ellenségeskedéssel, hanem együttműködéssel, az Európai Unió szabályainak megfelelően.