Clouds
21 Budapest
Dollár
353,89 Ft
Euró
390,00 Ft
Font
438,56 Ft
Bitcoin
23,760 $

A Szuezi-csatornán zátonyra futott egy teherhajó

Fotó: MTI/EPA/Mohamed Hosszam
Afrika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az egyiptomi hatóság szerint a hajót javítási célzattal elvontatták, miután megzavarta a forgalmat a létfontosságú csatornán.

Egy norvég tulajdonban lévő teherhajó okozott fennakadást a Szuezi-csatornán, miután zátonyra futott. A létfontosságú csatornát üzemeltető egyiptomi hatóság azonban most megosztotta, a hajót sikeresen elvontatták.

Soron kívül Észak-Korea megint súlyosan megfenyegette az USA-t

Osama Rabie, a Szuezi-csatorna hatóság (SCA) vezetője a Guardian beszámolója szerint hétfőn jelentette be, hogy a nem várt műszaki hibát szenvedett norvég teherhajót végül vontatóhajókkal vontatták el javítás céljából, a tengeri forgalom pedig azóta teljes mértékben helyreállt.

Mint ismert, a világ tengeri kereskedelmének mintegy 10 százaléka a Szuezi-csatornán keresztül bonyolódik, éppen ezért okozott hatalmas fennakadást, amikor 2021-ben az Ever Given keresztbe ékelődött a csatornán, ezzel mintegy egy hétre megzavarva a tengeri kereskedelmi forgalmat.

Az Ever Givennel történt eset kapcsán az SCA később megosztotta, a fennakadás minden egyes napján mintegy 12-15 millió dolláros vesztesége keletkezett Egyiptomnak, míg a biztosítók becslései szerint a globális tengeri kereskedelem naponta milliárdos bevételkiesést könyvelhetett el a fiaskó miatt.