Félő, hogy a szudáni konfliktus nyomán történelmi műtárgyakat loptak el

Fotó: EPA/AMEL PAIN
Afrika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az egymással szemben álló feleket most a kulturális örökség megőrzésére szólították fel, miután nyilvánosságra került egy videó, melyen harcosok a kartúmi múzeumot fosztogatják.

A szudáni örökségvédelmi tisztviselők arra kérték a harcban álló feleket, hogy őrizzék meg a történelmi műtárgyak tízezreit, melyeket a fővárosban, Kartúmban immáron nyolcadik hete tartó harcok fenyegetnek.

Soron kívül A földrengés nyomán vulkánkitöréstől tartanak Nápoly közelében

Pénteken ugyanis megjelent a közösségi médiában egy videó, melyen látszik, hogy a gyors támogató erők (RSF) harcosai behatolnak a kartúmi Nemzeti Múzeum bioarcheológiai laboratóriumába, s felnyitják a múmiákat és más felbecsülhetetlen értékű maradványokat tartalmazó tárolóedényeket.

A Nemzeti Múzeum igazgatója, Dr. Ghalia Gharelnabi a Guardian megkeresésére kétségbeesetten számolt be arról, hogy a személyzet „sokkos állapotban van” a történtek nyomán:

Először is, nem hittem el, amit láttam. Most már aggódom, hogy hová mehettek még a múzeumban, amit senki sem filmezett le, és ki tudja, hogy mit fognak még csinálni.”

Hozzátette, nagyon aggódik amiatt, hogy az RSF harcosai és a hadsereg összecsaphatnak a múzeumban, amit a szakértők Afrika egyik legfontosabb ilyen jellegű intézményének tartanak. A múzeum több mint 100 ezer műtárgyat számlál, gyűjteménye pedig magában foglalja az i. e. 2500-ból származó bebalzsamozott múmiákat, melyek a világ legrégebbi és régészetileg legjelentősebb darabjai közé tartoznak.

Mindemellett számos szobor, kerámia, ősi falfestmény, a kőkorszakból a keresztény és iszlám korszakig terjedő tárgyi emlék kapott helyet a múzeumban. Miután április 15-én kirobbant a szudáni konfliktus, a személyzet kénytelen volt elhagyni a Nemzeti Múzeumot, mely Kartúm központjában, a harcoló felek közötti frontvonalak közvetlen közelében található.

A múzeum egyik munkatársa ellenőrizte olykor a helyiségeket, aki a közelben lakott, ám az RSF nemrég elüldözte otthonából a dolgozót. Gharelnabi arra is rámutatott, hogy a bioarcheológiai laboratóriumot nemrég építették a British Museum támogatásával, és ez volt Szudán első olyan laboratóriuma, mely az ásatásokon talált csontok elemzéséhez szükséges technológiával rendelkezett.