Clouds
21 Budapest
Dollár
359,52 Ft
Euró
390,06 Ft
Font
443,99 Ft
Bitcoin
22,875 $

Megbénították a közigazgatást és a bankszektort a sztrájkoló dolgozók

Zendülõ katonák behatolnak Ibrahim Boubacar Keita mali elnök rezidenciájára 2020. augusztus 18-án. A katonák este õrizetbe vették az elnököt, aki augusztus 19-én bejelentette, hogy a hadsereg akaratának megfelelõen és a vérontás elkerülése érdekében lemond, továbbá feloszlatja a parlamentet. MTI/EPA/STR
Külföld
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

A politikai feszültségeket közepette sztrájkba léptek a közszféra dolgozói Maliban, miközben az átmeneti kormány nem tudja kordában tartani az indulatokat.

A közszféra és a magánszektor dolgozóit is magába tömörítő Mali Nemzeti Szakszervezet még hétfőn indított el egy négy napos sztrájkot, miután nem tudtak megállapodni a kormánnyal a bérekről, illetve bónuszokról – írja a Le Monde.

Soron kívül Több órára is kisüthet a nap kedden, ám éjszaka hózáporra is van kilátás

Ousmane Traoré, a szakszervezet egyik vezetője arról számolt be, hogy időközben a bankok, a kincstári dolgozók, a vámügyesek és még az adóhivatalban dolgozók is sztrájkba fogtak, így gyakorlatilag sikerült egész Maliban – beleértve a fővárost, Bamakót – sikerült megbénítani a közigazgatást és a bankszektort.

Mali egy nagyon sok problémával küszködő Száhel-övezetbeli ország, mintegy kilenc hónappal ezelőtt például katonai puccsot élt át az ország, az azóta felálló átmeneti kormány pedig nem élvezi a civilek támogatását, mert még mindig a hadsereg embereivel van tele.

Mali ráadásul a világ legerőszakosabb régiójának a szívében van, nem egy terrorszervezet aktív a régióban és innen indult ki az a dzsihadista lázadás is, mely Burkina Fasóra, Csádra, Nigerre és Nigéria északkeleti részeire is átterjedt.

A nemzetközi közösség természetesen nagy aggodalommal figyeli az eseményeket, ugyanis nincsenek biztos garanciák arra, hogy legkésőbb 2022-re valóban átadják a hatalmat a hadsereg tagjai. A lakosság pedig egyáltalán nem rajongója egy katonai juntának, amely de facto irányítja az országot szűk egy éve.

Ennek mentén pedig meglehetősen magasak a társadalmi feszültségek, kezdetben még rendkívül véres tüntetések is voltak a junta ellen, több tucat halálos áldozattal, valamint több száz bebörtönzöttel.