A Szputnyik V és az AstraZeneca kombinációja biztonságosnak bizonyult egy új vizsgálatban

Fotó: Flickr
not image

Borbély Fanni

2021. július 30. - 20:48

Az orosz gyártmányú Szputnyik V vakcina első adagját az AstraZeneca oltóanyagával keverő kísérletek során nem tapasztaltak súlyos mellékhatásokat, és az önkéntesek körében nem fordult elő koronavírusos megbetegedés a későbbiekben – közölte pénteken az Orosz Közvetlen Beruházási Alap (RDIF).

A kísérlet 50 ember részvételével zajlott, és februárban kezdődött Azerbajdzsánban – áll az RDIF közleményében, amely a Szputnyik V vakcina külföldi forgalmazásáért felelős.
A közlemény szerint a kísérlet teljes eredményeit, köztük a kombinált vakcina által kiváltott immunválaszra vonatkozó adatokat a jövő hónapban teszik közzé.

Mind a Szputnyik V, mind az AstraZeneca oltóanyaga vírusvektoros vakcina, amelynek alapja az első adag, amelyet egy második, emlékeztető oltás követ. Az ilyen vírusvektoros oltások ártalmatlan, módosított vírusokat használnak hordozóként, vagy vektorokként, hogy olyan genetikai információt hordozzanak, amely segít a szervezetnek immunitást kialakítani a jövőbeli fertőzésekkel szemben.

A Szputnyik V első adagja a 26-os típusú adenovíruson alapul, míg az AstraZeneca vakcinája, amelyet az Oxfordi Egyetemmel közösen fejlesztettek ki, csimpánz adenovírust használ. Oroszország hétfőn zöld utat adott a brit oltóanyagot és a Szputnyik V-t kombináló klinikai vizsgálatoknak, amelyek öt orosz klinikán folytatódhatnak írja a Reuters.