Dollár
436,99 Ft
Euró
423,41 Ft
Font
475,15 Ft
Bitcoin
19,222 $

Bajba kerülhet a szőlőtermesztés Magyarországon

MTI Fotó: Balázs Attila
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 25. - 15:27

Visszaszorulóban van hazánkban a szőlőtermesztés, idén a szüret is hetekkel később kezdődött meg a szokásosnál.

Villányban megkezdődött a szüret, a Szende birtokon kézzel szedik le a fürtöket, majd egyenként válogatják ki őket.

Soron kívül Döntött a finn kormány, nem látják szívesen az oroszokat 

„Szépen megemelkedett a mustfok, visszább mentek a savak, és egy tökéletes érettségi állapotban tudtuk leszüretelni az Irsai Olivért” – nyilatkozta Szende Gábor borász az ATV Híradó riporterének.

A Zala megyei Nagyradán szintén a szürethez készülődnek, itt azonban az időjárás miatt háromhetes késésben vannak. Luis Funtes, a Cezár Pincészet főborásza azt mondta, az Irsai Olivért fogják elsőként leszüretelni. Úgy gondolom, nagyon jó bort tudunk produkálni – tette hozzá.

A gépesítés következtében már egyre kevesebb kétkezi munkásra van szükség a borászatokban. Az utóbbi húsz évben Magyarországon egyre kevesebb területen termelnek szőlőt, ami azt jelenti, hogy kevesebb bort is palackoznak.

A Pécsi Tudományegyetem Borbirtok főborásza, Szabó István szerint azonban még mindig meghatározó eleme a borászat a mezőgazdaságnak:

„Anno 124 ezer hektár volt a maximumon, most ennek a felén, nagyjából 50 ezer hektáron történik a szüret. Ez is mutatja, hogy szorul vissza a szőlőtermesztés, de maga a bor, mint kulturális termék, továbbra is meghatározó, tehát gazdasági jelentősége nagyon fontos a mezőgazdaságon belül.”

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.