Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,86 Ft
Euró
381,61 Ft
Font
445,49 Ft
Bitcoin
43,545 $

Szólásszabadságát félti egy, a börtönbüntetés elől egy egyetemre menekülő spanyol rapper

Egy, a királyság gúnyolásáért és terroristacsoportok éltetéséért börtönbüntetésre ítélt spanyol rapper elbarikádozta magát egy spanyol egyetemen több szimpatizánssal hétfőn.

Külföld

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

Pablo Haselnek péntekig kellett volna megkezdenie kilenchónapos börtönbüntetését, amely egész Spanyolországban felháborodást váltott ki és arra sarkallta a kormányt, hogy bejelentse a szólásszabadságra vonatkozó szabályok enyhítését – de nem Hasel esetében.

„Mi csak megpróbáljuk felhívni a figyelmet arra, ami történik. Ez mindannyiunk szabadságjogai ellen egy támadás, nem csak az enyém ellen.” – mondta el a Reutersnek a szélsőbaloldali nézeteiről is ismert zenész. Soron kívül Akár mínusz 11 fok is lehet éjszaka

Hasel dalszövegei és tweetjei, melyekben többek között betiltott gerillacsoportokról beszélt, egy bíróságot a nácikhoz hasonlított és az egykori spanyol királyt, János Károlyt maffiavezérnek nevezte, egy bíróság szerint uszításnak és a királyság gúnyolásának minősíthetőek.

A rapper és kb. 20 támogatója egy lánccal és egy lakattal lezárta a lleidai egyetem egyik épületének bejáratát, miután bementek. A rendőrök egyelőre még nem keresték.

„Nem tudjuk, hogy fél óra, vagy pár nap múlva fognak-e megjelenni” – mondta, hozzátéve, hogy egy kétéves büntetés is vár rá, ugyanis nem tervezi kifizetni az ítéletbe foglalt pénzbüntetést sem.

Támogatása jeléül egy helyi művész egy Barcelona melletti városban elkészített egy graffitit, amelyen az éneklő Hasel képét János Károly egy festőhengerrel festi le.