Szoboszlai Dominik is ott lesz a nyári Európa-bajnokságon

Marco Rossi magyar szövetségi kapitány a labdarúgó-világbajnokság európai selejtezõjében játszott Magyarország-Lengyelország mérkõzés elõtt Budapesten, a Puskás Arénában 2021. március 25-én. MTI/Szigetváry Zsolt
not image

Borbély Fanni

2021.április.22 - 17:53

Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya megosztotta, hogy Szoboszlai Dominikra mindenképpen számít majd a nyári Európa-bajnokságon.

Rossi azt is megosztotta, hogy ha rajta múlna, akkor akár már holnap elkezdődhetne az Európa-bajnokság, s hozzátette, mindenképpen számol Szoboszlaival a júniusban kezdődő mérkőzések során.

A szövetségi kapitány arról is beszélt, hogy ha minden a tervek szerint alakul, akkor Dominik pályára léphet majd a Bundesliga utolsó két-három fordulójában a Leipzigben, s bár ez nem túl sok, legalább csatlakozhat a válogatotthoz.

Rossi elmondta, kinevezése után világos szabályokat fektetett le, így például azt is meghatározta, hogy a kerettagságban csak az szerepelhet, aki játékban van. Hozzátette, eddig hű volt elveihez, most azonban úgy döntött kivételt tesz, és meghívja Szoboszlait, annak ellenére is, hogy csak két-három mérkőzésen fog részt venni tavasszal.

A szövetségi kapitány megjegyezte, nagyon sajnálja, hogy Kalmár Zsolt lesérült, így vele nem tud majd számolni a pályán, mivel a játékos hozzáállása fantasztikus, és kivételes alázattal viszonyul a futballhoz, valamint a csapathoz is. Az andorrai sérülése után Rossi még remélte, hogy nem lesz olyan súlyos a sérülés, éppen ezért letaglózta a hír, mikor kiderült, hogy Kalmár egy hosszabb kihagyásra kényszerül súlyos sérülése miatt.

Rossi azt is megosztotta, hogy érez némi bűntudatot amiatt, hogy a játékos korábbi súlyos sérülését is a válogatottban szenvedte el, s bár megjegyezte, tisztában van a ténnyel, hogy erről egyikük sem tehet, mégis edzőként nehezen éli meg az ilyen eseteket.

Az Európa-bajnoki kerettel kapcsolatban elmondta, hogy annak 80 százaléka már körvonalazódott benne gondolati szinten, de a kihirdetéssel még várni szeretne június első napjáig, azonban azt elárulta, hogy azok a játékosok, akiknek köszönhető az Európa-bajnokságon való részvétel, mindenképp prioritást éveznek a keretben.

A bajnokságra 23 játékossal készülnek, Rossi szerint azért, mert egyrészt nem szeretné, ha bárki bebiztosítva érezné helyt, másrészt pedig azért, mert szeretné megadni a lehetőséget másoknak is arra, hogy bizonyíthassanak. Azon játékosok, akik inkább pihennének nyáron, a keret kihirdetése után bármikor megkereshetik majd a szövetségi kapitányt, hogy jelezzék ezen szándékukat.

“Lehet, hogy amit az imént mondtam, furán hangzik, de maximálisan elkötelezett futballistákra lesz szükségem az Eb előtt és a torna idején egyaránt”

– tette hozzá Marco Rossi.

A szövetségi kapitány azt is elmondta, milyen érzés lenne telt házas mérkőzéseket játszani a Puskás Arénában, melyről úgy fogalmazott, “felemelő lenne”, ugyanis eltökélt szándéka, hogy visszahozza a “franciaországi Európa-bajnokság idején tapasztalt hangulatot”, mikor “piros-fehér-zöldre festett arcú mosolygós emberek sétálgattak” az utcán – írja az Origo.