Dollár
419,19 Ft
Euró
406,17 Ft
Font
455,17 Ft
Bitcoin
18,975 $

Szlávik szerint nem az a megoldás, hogy négyhavonta újraoltatjuk magunkat

Fotó: Szlávik János infektológus főorvos egy Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyaggal a Dél-pesti Centrumkórházban 2020. december 26-án. MTI/Koszticsák Szilárd
not image

Hujber Dávid

2022. augusztus 8. - 08:42

Szlávik János egyértelművé tette, fontos a három oltás felvétele, ugyanakkor nem az a megoldás a koronavírussal szemben, hogy négyhavonta újra és újraoltatjuk magunkat.

A koronavírus kirobbanása óta a vírus sokszorosan mutálódott, rengeteg változatot fedeztek fel, de nem mindegyik ugyanolyan veszélyes. Némely variáns gyorsabban képes terjedni, de enyhébb tüneteket okoz, míg más variánsok lassabban terjednek, ugyanakkor erősebb tünetekkel járnak.

Magyarország gyorsan felvette a harcot a vírussal, rövid időn belül rengeteg oltóanyagot szerzett be a kormány, miközben egymást váltották a hullámok, nem egyszer szünet nélkül. Nem elképzelhetetlen, hogy lesznek még hullámok, de mivel sokan beoltották magukat, és még többen fertőződhettek meg, más szintű vírushullámokra lehet számítani.

Adódik a kérdés, lehetnek-e szigorítások a következő időszakban, például kötelező maszkhasználat a közlekedési eszközökön, vagy a szociális intézményekben. Szlávik János a Mokka vendége volt hétfő reggel, és többek között a jelenlegi helyzetről is beszélt, mialatt az oltások is szóba kerültek.

Szlávik kijelentette, ő a három oltás híve, tehát akinek kettő van, az vegye fel a harmadikat, hogy megvédje magát az újabb variánsoktól is. Hangsúlyozta, már most tegyék meg ezt az emberek, mivel a számok is emelkedni kezdtek.

Ami pedig a negyedik oltást illeti, azt inkább akkor ajánlja, ha sok idő telt el a harmadik oltás óta, illetve ha valaki idős, és nagyon komoly alapbetegségei vannak. „Nem az a megoldás a koronavírussal szemben, hogy az emberiség négyhavonta újraoltatja magát, sokkal inkább az éves oltás lesz a megoldás”