Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
358,98 Ft
Euró
389,25 Ft
Font
455,18 Ft
Bitcoin
51,027 $

Szlávik János megszólalt a Kínában terjedő új vírusról

Szlávik János igyekszik megnyugtatni az embereket az új kínai vírus kapcsán, nincs arról szó, hogy az tömegesen terjedne a világban.

Fotó: Szlávik János, az infektológiai osztály osztályvezető főorvosa (j) és Tóth László, az egészségügy szakmai irányításáért felelős belügyminisztériumi helyettes államtitkár a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Szent László telephelyén lévő infektológiai osztály AIDS-betegek és trópusi betegségek ellátását biztosító fekvőbeteg- és járóbetegrészlegén 2023. február 14-én. Befejeződött a részleg, valamint a molekuláris genetikai laboratórium felújítása - jelentették be a helyszínen tartott, épületbejárással egybekötött sajtótájékoztatón. MTI/Szigetváry Zsolt
Ázsia

Szabó Kata

Szerkesztő

A koronavírus az egész világot felborította pár esztendővel ezelőtt. Eleinte Szlávik János is részben mást gondolt, majd nem sokkal később a szakembernek is szembesülnie kellett azzal, hogy ebből márpedig világjárvány lehet.

A covid végül világjárvánnyá vált, mely az eddigi kutatások szerint Kínából indult útjára. Magyarországra is elért, és számos lezárást kellett elrendelni a vírus miatt, ami ellen nem volt igazi ellenszer. Soron kívül Fontos változás a nyugdíjaknál – egy új lehetőség is megnyílt

Sokan vesztették életüket emiatt, majd az oltások elterjedésével fellélegezhettünk. Jelenleg egy újabb Kínában terjedő vírus miatt aggódnak az emberek, aminek kapcsán Szlávik is megszólalt a Rádió 1 Balázsék című műsorában.

A WHO válaszokat vár Kínától

A neves és elismert szakember arról is beszélt, hogy a tüdőgyulladást a covid-korlátozások feloldása, illetve a kötelező maszkviselés eltörlése miatt kapják kapják el szélesebb körben a gyermekek.

„Ezt a tüdőgyulladást a Mycoplasma nevű baktérium okozza, mely legtöbb esetben lábon kihordható, enyhe lefolyású tüdőgyulladást eredményez.”- idézte az Index Szlávikot. Miután ez egy olyan betegség, amit utazások révén könnyű széthordani a világban, már Európában is jelen van.

Az Index a cikkében megemlíti, Dániában és Hollandiában számoltak be az esetszámok növekedésétől. Szlávik azt mondja, a Mycoplasma ugyan jól reagál antibiotikumokra, a túlzott antibiotikum-használat rezisztenciát alakít ki.

Pontosan emiatt később egyre erősebb gyógyszerekre lesz szükség, hogy megfékezzék. Arra is rámutatott, hogy mivel a szülők túlféltik a gyerekeket, sokkal több fiatal szenved asztmában, allergiában, vagy felszívódási zavarokban, mint egykor. A WHO válaszokat vár Kínától a vírus miatt, de egyelőre nem kaptak meg minden szükséges tájékoztatást róla.

Megszólalt a Ferencváros edzője az Újpest történelmi kiütése után

A Ferencváros edzője, Dejan Sztankovics érthető módon nem panaszkodott arra, hogy nem lett 6-0 a vége az Újpest ellen.