Clouds
21 Budapest
Dollár
357,21 Ft
Euró
388,42 Ft
Font
442,28 Ft
Bitcoin
23,023 $

Szijjártó Péter: amíg tart az ukrajnai háború, benne van a világháború kockázata

Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Belföld
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Bukarestben ülnek össze a mai és a holnapi nap folyamán a NATO külügyminiszterei, hogy megvitassák az orosz-ukrán konfliktus jelenlegi helyzetét. 

Magyarország külgazdasági és külügyminisztere a repülőtérről jelentkezett be, ahol megosztotta, hogy Bukarestbe utazik, ugyanis összeülnek ma és holnap a NATO külügyminiszterei tanácskozni a fennálló helyzetről. 

Soron kívül Még mindig a panelt a leggyorsabb eladni az ingatlanok közül

Szijjártó Péter néhány mondatot hozzáfűzött a dologhoz, és megemlítette az a rakétabecsapódást is, amelyet Lengyelországnak kellett elszenvednie, és amely komoly riadalmat okozott annak kapcsán, hogy a NATO 4., esetleg 5. cikkelye érvénybe lép-e. 

Nem lehet konfliktus Oroszország és a NATO között

„Két héttel ezelőtt csak a lengyel vezetők lélekjelenlétén és felelősségtudatán múlt, hogy nem kerültünk közelebb ahhoz a rémálomhoz, amit harmadik világháborúnak hívnak” – írta a külügyminiszter. 

„Mindaddig, amíg tart a háború Ukrajnában, ez a kockázat sajnos benne van, ezért mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy soha ne jöhessen létre közvetlen konfliktus Oroszország és a NATO között” – tette hozzá. 

Magyarország álláspontja egyértelmű, mindent meg kell tenni, hogy a NATO ne kerüljön konfliktusba Oroszországgal, és lehetőleg minél előbb véget kell vetni a háborúnak, béketárgyalásokra van szükség. 

A NATO-tagországok jelentős részében viszont nem szorgalmazzák, hogy a felek üljenek asztalhoz, ráadásul az ukránok olyan követeléseket fogalmaztak meg, amelyek az egész folyamatot ellehetetlenítik, azonban a lengyelországi eset bebizonyította, hogy azt még az Ukrajna mellett teljes mellszélességgel kiálló országok sem akarják, hogy az ukrajnai konfliktus világháborúvá szélesedjen.