Szijjártó Péter rendkívüli bejelentése a német-magyar Eb-mérkőzésről

Fotó: Facebook/Szijjártó Péter
not image

Takács Petra

2021.június.23 - 18:14

Nem sokkal ezelőtt Szijjártó Péter külügyminiszter rendkívüli bejelentést tett a Németország-Magyarország Eb-mérkőzésről, amit Münchenben rendeznek meg szerda este.

Ma este lép pályára a magyar válogatott a németek ellen a mindent eldöntő Európa-bajnoki csoportmérkőzés utolsó körében. Ennek kapcsán tett most rendkívüli bejelentést Szijjártó, aki megerősítette, a bajor hatóságok nem engedélyezik, hogy a magyar konzulok jelen legyenek az arénánál.

Ahogyan Szijjártó fogalmazott, ez egy példátlan gesztus, negatív értelemben, mivel a konzuloknak az a munkájuk, hogy a külföldön tartózkodó állampolgárok számára az esetlegesen szükségessé váló segítséget megadják.

Marco Rossi: “Mi olaszok, tankoknak hívjuk a németeket, akikben megvan a kellő kvalitás is”

Emiatt minden magyar szurkoló figyelmét szeretné felhívni, hogy amennyiben konzuli segítségre van szükségük, akkor a müncheni magyar főkonzulátus élő és ügyeletben lévő telefonszámát hívják. Kiderült, hogy ma már több esetben is közbe kellett avatkozniuk a konzuloknak – egy 53 magyar szurkolót szállító autóbuszt kétszer is megállítottak a német hatóságok: egyszer a vámhatóság, egyszer pedig a rendőrség.

Őket csak a konzulok határozott fellépésére engedték tovább, egyszer körülbelül kétórás várakozást követően. A bajor hatóságok arról is tájékoztatták a magyarokat, hogy nem fogják engedélyezni tűzvédelmi okból a magyar szurkolók számára a nem impregnált molinók bevitelét a stadionba.

Emellett azt is közölték, hogy nem engedik a vonulást arénához.