Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
362,93 Ft
Euró
393,56 Ft
Font
467,79 Ft
Bitcoin
64,201 $

Egyre hosszabbak a transzplantációs várólisták

Egy év alatt 409 szervátültetést hajtottak végre idehaza, közben azonban 536 új beteg került várólistára, amelyen már január elsején is 1255 páciens neve szerepelt.

...svg content...Fotó: Unsplash / Illusztráció
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Tavaly tovább emelkedett a hazai szervdonációk és szervtranszplantációk száma, melyeket korábban a koronavírus-járvány világszerte korlátozott. 2023-ban azonban megvalósult a tizenkétezredik transzplantáció is Magyarországon – írja az Infostart. Mint kiderült, az elmúlt évben itthon összesen 409 szervátültetés történt, 365 esetben elhunyt donorból, 44 esetben pedig élődonorból eltávolított szervvel. A téma kapcsán az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója, Mihály Sándor az InfoRádióban azt mondta:

2023-ban 265-en kaptak új vesét, hetven beteg májtranszplantáción esett át, tizenegy tüdő- és tizenegy hasnyálmirigy-átültetést végeztek el az orvosok, 52 beteg pedig új szívet kapott. Hozzátette: az előző évben 44 kórházból összesen 186 donorjelentés érkezett, melyek közül végül 38 kórházban 131 esetben tudtak elvégezni a szakemberek szervkivételt elhunyt donorból. Az elhunyt donorokból összesen 413 donorszervet távolítottak el. Elmondása szerint a transzplantált betegek várakozási ideje a tüdőátültetés esetén volt a legrövidebb – 8 és fél hónap.

Míg szív- és májátültetés esetén átlagosan 10 hónap, a kombinált vese és hasnyálmirigy átültetése esetén csaknem három év, vesetranszplantációnál pedig bő három év volt az átlagos várakozási idő. „A várólisták növekvő igényeit a világon sehol sem tudja kielégíteni a rendelkezésre álló szervek száma” – hangsúlyozta Mihály Sándor. Egyúttal arra is kitért, miközben egy év alatt 409 szervátültetés történt, 536 új beteg került várólistára, amelyen egyébként már január elsején is 1255 páciens neve szerepelt. Majd megjegyezte: egy magyar beteg azonnal felkerül a nyolc országot tömörítő Eurotransplant várólistájára.

Mint mondta, a szervallokációs szervezet központilag koordinálja a szervelosztást. A tavaly elvégzett 409 magyarországi szervátültetés közül 85 esetben külföldről érkezett a donorszerv, ami a szervátültetések 23 százalékának felel meg. A nemzetközi adatok alapján egy elhunyt szervdonor átlagosan 30,8 életévet ad a társadalomnak, így a tavalyi szervdonorok a szervadományozással 4035 új életév lehetőségét adták meg a transzplantáltaknak – emelte ki a szakember. Mindemellett korábban arról is beszámoltunk, hogy hamarosan ismét extra pénzt kapnak a kórházak.

Mindezt Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár erősítette meg, hozzáfűzve: ezen a téren intenzív egyeztetéseket folytatnak a Pénzügyminisztériummal annak érdekében, hogy ne alakuljon ki ilyen méretű adósság az állami kórházak esetében. A főkönyvi adatokig elmennek az egyes intézményeknél – ismertette. De tavaly decemberben azt is megírtuk, hogy az eddigi tapasztalatok szerint az idősotthonokban év végén és év elején indul meg a roham a férőhelyekért, s 2 év is lehet a várakozási idő.

Párizsi olimpia: 75 ezer katona és rendőr, 44 ezer sorompó és útlezárások tömkelege

Párizs utcáin rekordszámú rendőr és katona járőrözik, miközben a város a 2024-es nyári olimpiai játékok megnyitójára készül.

Botránnyal indult a párizsi olimpia

Marokkó 2-1-re legyőzte Argentínát a férfi labdarúgótorna nyitómérkőzésén, ám mindezt csak egy nagy csavar végén.