Dollár
393,56 Ft
Euró
408,13 Ft
Font
472,40 Ft
Bitcoin
16,846 $

Zelenszkij egyre magabiztosabb, Putyin jelentős vereségeket szenved

Fotó: Ukrán katonák beszélgetnek az orosz erőktől nemrégiben visszafoglalt Izjum városban, a kelet-ukrajnai Harkov megyében 2022. szeptember 13-án. MTI/AP/Kosztyantin Liberov
not image

Koós Alexandra

2022. október 2. - 19:00

A város elvesztése Oroszország legnagyobb harctéri bukása azóta, hogy Ukrajna a múlt hónapban ellentámadást indított a Harkov régióban.

A Reuters szerint Ukrajna teljes mértékben ellenőrzése alatt tartja Liman városát, amely hónapokon át létfontosságú logisztikai központ volt a megszállóknak, egy magas rangú tisztviselő pedig úgy véli, ezzel további harctéri sikereket érhetnek el az ország keleti részén.

Soron kívül Az Európai Unió Bírósága megvédte a paksi bővítést

Mindezt az ukrán elnök, Volodimir Zelenkszkij is megerősítette egy videós közleményben, amelyet a hivatalos Telegram csatornáján tett közzé, valamint arról biztosított, hogy addig nem fognak leállni, amíg minden területet vissza nem szereznek.

Az orosz védelmi minisztérium vasárnap nem nyilatkozott a város helyzetéről, szombaton is csak annyit erősítettek meg, hogy szándékosan kivonják az orosz csapatokat a helyszínről, hogy ezzel elkerüljék az ukrán katonák általi bekerítést.

Oroszország újabb jelentős kudarca nem sokkal azután következett be, hogy Vlagyimir Putyin elnök pénteken négy ukrán régió annektálását jelentette be, amelyet Kijev és a Nyugat is „illegitim komédiának” titulált – írta a The Guardian.

Az oroszok májusban foglalták el Limant, amelyet arra használtak fel, hogy a katonákat és a felszereléseket dél és nyugat felé terelgessék, így az elvesztése Oroszország legnagyobb harctéri bukása azóta, hogy Ukrajna a múlt hónapban ellentámadást indított a Harkov régióban.

Szerhij Hajdaj Luhanszk megyei kormányzó ennek kapcsán azt írta a Telegramon, miszerint a Liman feletti ellenőrzés átvétele segíthet Ukrajnának abban, hogy visszaszerezze a régióban lévő összes elvesztett területet, amelyek elfoglalását Moszkva július elején jelentette be.